In memoriam: Job Grovenstein noemt zichzelf een ambassadeur voor zonnepanelen en leeft samen met zijn vrouw een duurzaam bestaan in zijn Nul-op-de-meter woning. De passie om het milieu te sparen en andere mensen daarvan te overtuigen, komt recht uit zijn hart en is duidelijk zichtbaar als je met Job in gesprek gaat. 33 jaar geleden kocht hij een woning die achterstallig onderhouden was. Stap voor stap is hij zelf gaan bouwen aan een Nul-op-de-meter woning en hij raadt iedereen aan om zijn voorbeeld te volgen.
Met welke maatregel ben je begonnen, Job?
In het jaar 1986 ben ik begonnen met de aanbouw van een serre. En nu hoor ik je denken: “als duurzaamheidsmaatregel?”, Ja! Ik heb zelf een serre aangebouwd aan de gevel die grenst aan mijn achtertuin. Het fungeert als isolator van mijn woning en als zonnewarmtebron voor het verwarmen van de woonkamer. Wanneer de zon schijnt dan ontstaat er een broeikaseffect in de serre, waardoor ik de woonkamer kan verwarmen met de warme lucht uit de serre.
Ik zie dat je dak vol ligt met zonnepanelen, hoeveel zijn het er?
Het aantal zonnepanelen maakt eigenlijk niet uit, het gaat meer om het aantal Wattpiek en de hoeveelheid kWh uur die je opwekt. Ik heb in 1999, als een van de eersten, een vlakke plaat zonnecollector geplaatst met een 100 liter boilervat, dat doet het nog steeds prima. Mijn eerste zonnepanelen ((540 Wp) zijn geplaatst in 2001 met subsidie en waren dus erg aantrekkelijk. In 2011 heb ik nog een aantal zonnepanelen geplaatst (3.040 Wp) om zodoende mijn energieverbruik te dekken door het zelf op te wekken. In totaal is mijn jaarlijkse opbrengst 3500 kWh, wat gelijk staat aan het verbruik van een gemiddeld huishouden. Maar door te investeren in LED-lampen en altijd heel bewust te zijn van ons energieverbruik is ons jaarlijkse elektraverbruik nu 2.200 kWh.
Heb je geen last van schaduwvorming door het dakkapel van de buren?
Voor een maximale opbrengst van de zonnepanelen moeten ze zoveel mogelijk op het zuiden gericht zijn en onder een hoek van circa 35 graden. Daar voldoen onze panelen aan.
Er is wel een maar. Wanneer de zon steeds verder naar het westen gaat, heb ik op een paar panelen enige schaduwwerking van de dakkapel van de buren. Dat zorgt ervoor dat het hele systeem minder presteert. Om te voorkomen dat de rest van de panelen minder energie opwekken, zijn er mogelijkheden dat te compenseren met een apparaat dat SolarEdge heet. De SolarEdge zorgt ervoor dat de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken en je ze ook afzonderlijk kunt monitoren. Erg belangrijk om te weten of ze nog goed werken.
Heb je isolatiemaatregelen toegepast?
Jazeker, de woning is eind jaren 60’ gebouwd waardoor het dus slecht geïsoleerd was en er veel warmtelekken waren. Ik heb de vloer en het dak zelf geïsoleerd en ik heb EPS-parels in de spouwmuur laten spuiten. De vloer heb ik 25 jaar geleden geïsoleerd met piepschuimplaten die tegen de onderkant van de vloer zijn geplakt. Daarnaast is enkele jaren geleden bodemisolatie toegepast met schelpen voor het vochtprobleem i.v.m. hoge grondwaterstanden.
Waar moet je op letten als je zelf gaat isoleren?
Je moet wel kennis van zaken hebben als je het zelf wilt gaan doen, of je moet je goed laten informeren door mensen die de kennis hebben. Voor de vloerisolatie heb ik bijvoorbeeld speciale lijm gebruikt om de polyplaten te bevestigen. Je moet maar net toevallig weten welke materialen je nodig hebt en hoe je het moet toepassen.
Je woning is goed geïsoleerd en je wekt veel energie op om je energierekening te dekken, maar hoe verwarm je de woning?
We zijn van onze aardgaskachel in de kamer overgestapt op een pelletkachel. Dat is duurzaam met een gezellig vuurtje. Omdat onze woning goed is geïsoleerd houdt het de warmte lang vast en hoeft hij niet de hele dag aan te staan.
Ben je ook zuinig met het waterverbruik?
We douchen beiden zo kort mogelijk en we spoelen onze wc door met regenwater wat ook gebruikt wordt voor de wasmachine. Daarvoor ligt er onder de vloer een flexibele regenwateropvang zak van circa 6 m3.
Heb je ook nog kleine bespaartips voor de mensen?
Daar heb ik er meerdere van:
- Hou altijd de deuren dicht.
- Neem je leef gedrag eens onder de loep. Wat je niet verbruikt, hoef je namelijk ook niet te betalen.
- Vervang een koelkast en vriezer die ouder is dan 10 jaar en koop een nieuwe A+++. Binnen 1 jaar heb je de aanschaf van de nieuwe koelkast terugverdiend, doordat de energierekening lager uitvalt. Oude koelkasten en vriezers zijn grote energieverbruikers!
- Vervang alle lampen door LED-lampen.