Henk Roeleveld(huiseigenaar/wooncoach): ‘Je kunt nooit te veel isoleren’
Veertig jaar geleden kocht Henk Roeleveld een woning uit 1928 aan de Dr. Poelsstraat in het centrum van Oldenzaal. In de loop van de tijd verbouwde hij de woning stapje voor stapje tot een comfortabel en energiezuinig huis.
Toen Henk en zijn vrouw in 1979 het huis kochten, was duurzaamheid nog geen bekende term. De woning had enkel glas en de isolatie was minimaal. “We wilden de maandlasten naar beneden brengen, dus zijn we aan de slag gegaan.” Dat begon bij de ramen. “Ik heb voorzetramen gemaakt; grote glasplaten die ik in de winter voor de ramen kon bevestigen om de kou buiten te houden. Dat was de eerste stap die ik zette om het huis beter te isoleren.”
Isolatie
Henk werkte destijds bij Nibag in Oldenzaal en hield zich daar bezig met de isolatie van woningen in verband met het vliegveld. “Alles wat ik daar leerde, kon ik thuis ook toepassen. Begin jaren tachtig hebben we de muren geïsoleerd. Ook hebben we valdorpels; speciale afsluiting die ervoor zorgen dat de deur aan de onderkant goed aansluit en tocht voorkomt. In de jaren negentig hebben we de vloeren geïsoleerd volgens de eisen die destijds gangbaar waren. Twee jaar geleden hebben we dat opnieuw laten doen, zodat het nog beter is. Toen hebben we ook direct de cv-leidingen geïsoleerd. We hebben door het hele huis de verlichting vervangen door LED-verlichting. Het enkel glas hebben we in de loop van de jaren vervangen door HR++-beglazing.” In combinatie met goede ventilatie zorgt dit voor een comfortabel en energiezuinig huis.
Warmtepompboiler
Voor warm water heeft Henk een warmtepompboiler. “Die verwarmt het water met de warmte uit de buitenlucht, op stroom van onze zonnepanelen. Daarnaast doen we nog allerlei zaken, zoals een tijdschakelaar om stroom te besparen op de vijverpomp. Die staat niet langer aan dan nodig is. De was hangen we zoveel mogelijk buiten te drogen, maar voor regenachtige dagen hebben we een warmtepompdroger. Die heeft een veel lager verbruik dan een gewone droger. Maar om eerlijk te zijn doet hij wel lang over het drogen van de was, dus of het echt goedkoper is weet ik niet zeker.”
Zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak leveren de elektriciteit. “We komen daarmee qua elektriciteit op jaarbasis op nul uit. Ik betaal nog wel voor gas, dat kost ons 110 euro per maand. Op termijn wil ik daar ook wel af, maar ik wacht daarvoor eerst de warmteplannen van de gemeente af.”
Regenwater
Ook in zijn tuin is Henk duurzaam. “We hebben een gezamenlijke biologische volkstuin met een aantal mensen. Ik verzamel het regenwater in grote opslagtanks, we hebben de dakgoten hierop aangesloten. We kunnen zo een buffer aanleggen van 1,5 kuub voor onze eigen tuin en ruim 3 kuub voor de gezamenlijke tuin. Dat gebruiken we in de zomer om de tuin te sproeien.”
Marktplaats
Duurzame keuzes kun je ook maken in je materiaalgebruik. “Ik kijk voor materiaal vaak op Marktplaats, daar kun je veel vinden dat nog prima bruikbaar is. Oude machines gooi ik niet weg. Als ze niet meer bruikbaar zijn haal ik ze uit elkaar en bewaar ik de onderdelen. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik wat moet weggooien, maar dat doe ik niet zo snel. Je kunt het altijd opnieuw gebruiken. Nu ben ik voor mijn dochter een kapstok aan het maken, met materiaal dat ik allemaal nog heb liggen. Dat is toch veel mooier?”
Wooncoach
Henk deelt zijn kennis graag als wooncoach. “Dat doe ik nu drie jaar en ik vind het hartstikke leuk!”, vertelt hij enthousiast. “Het advies is altijd maatwerk. We zien als wooncoaches altijd andere zaken dan de bewoners zelf. Denk maar eens aan de oude koelkast in de schuur om het bier koud te houden. Prima als je die voor een verjaardag gebruikt, maar als je die het hele jaar aan laat staan kost het veel elektriciteit. Ook op isolatie is er veel mogelijk. Je kunt nooit te veel isoleren. Waarom zou je je laten beperken door de huidige normen? Vaak kun je tegen beperkte extra kosten meer isoleren, dat verdien je zo terug op je energielasten. Investeren in duurzaamheid loont. Op je spaarrekening krijg je nauwelijks rente. Kijk eens wat je per maand betaalt aan energie, neem de helft van dat bedrag en doe het keer 120. Als je dat investeert in het verduurzamen van je woning kun je veel doen.”
Wilt u meer informatie of kennis over andere initiatieven bekijk deze dan op: https://www.energievannoordoosttwente.nl/
In het kort: wat deed Henk aan zijn huis?
- Voorzetramen
- Muurisolatie
- Valdorpels
- Goede ventilatie
- Vloerisolatie
- Isolatie cv-leidingen
- LED-verlichting
- H++ glas
- Warmtepompboiler
- zonnepanelen