Door: G.J. Oudhuis, 3 januari 2022
Steven Hupkens is met zijn huis al van het gas af. Hij vertelt ons hoe dat is gegaan. In 2005 is Steven in Uitgeest komen wonen met zijn vrouw en drie kinderen in een nieuwbouwhuis in de Waldijk.Het huis was al flink geïsoleerd en ook mechanische ventilatie was al geïntegreerd. De woning was voorzien van een warmtepompboiler die voor warm water voor de badkamer en keuken zorgt, en voor de mechanische ventilatie. De boiler onttrekt warmte aan de af te voeren ventilatielucht en warmt daarmee het water in het voorraadvat op.Bij de bouw hebben Steven en zijn vrouw gekozen voor vloerverwarming vanwege het comfort. Dertien jaar later moest de Cv-ketel een flinke reparatie ondergaan en zag het er naar uit dat er voor de warmtepompboiler een flinke onderhoudsbeurt zat aan te komen. Toen zijn Steven en zijn vrouw op zoek gegaan naar een andere verwarmingsbron en boiler voor hun woning.
Operatie “van het gas af”.
Als eerste hebben ze gekeken naar een water-water-warmtepomp. Dit is een bijzonder systeem met een waterzak in de kruipruimte in plaats van de gebruikelijke bodembron. Vanwege de hoge kosten hebben zij hiervoor uiteindelijk niet gekozen. Wel kozen zij voor een lucht-water warmtepomp.
Deze warmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht voor de verwarming van het huis en de boiler. De warmtepomp is samen met een nieuwe boiler en mechanische ventilatie in 2019 geïnstalleerd. Een inductiekookplaat en 29 zonnepanelen maakten de “operatie van-het-gas-af” compleet. Nu hoefden alleen nog extra elektrakabels van de zolder naar beneden te worden getrokken door de leidingenkoof, en moest de stoppenkast worden uitgebreid.
De praktijk
“Vooral de vrijheid dat je niet meer afhankelijk bent van een gasleverancier voelt fijn”, aldus Steven. “Meerdere buren hebben afgelopen winter gevraagd of we het wel warm kregen, maar wij zaten heerlijk comfortabel hoor”, glimlacht hij. “Daarnaast zouden we onze investering in minder dan tien jaar terugverdienen, maar met de huidige energiekosten is de terugverdientijd zelfs maar acht jaar. Dat betekent een rente van 12 %, wat een stuk beter is dan een gemiddelde belegging.
Waren er dan helemaal geen tegenvallers?
Jawel, de buitenunit van de warmtepomp resoneerde op het dak, dus die is verplaatst naar de zijkant van het huis. Voor de toekomst zouden Steven en zijn vrouw vooral willen inzetten op slimmer gebruik van de opgewekte elektra. Dat de boiler bijvoorbeeld opwarmt wanneer de zonnepanelen veel stroom opwekken. Want al gebruiken de gezinsleden nu minder dan ze opwekken, het is een uitdaging om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van het net. De aanschaf van een elektrische auto zit in de planning. Het wachten is nog even op een chip voor de te installeren laadpaal op eigen terrein, maar dan is de familie Hupkens toch echt af van de fossiele brandstof.