Door: G.J. Oudhuis, 18 maart 2021
Over de streep! Wel niet, wel niet zonnepanelen? Mijn buurman en ik vinden eigenlijk al die platen op de daken heel lelijk. We hebben altijd tegen elkaar gezegd: ‘wij gaan meedoen als we de dakpannen kunnen vervangen door zonnedakpannen omdat dan de daken er toch allemaal veel mooier uitzien!’ Helaas is die oplossing nog te prijzig, maar we willen wel meedoen aan energie besparen en verminderen van de CO2 uitstoot. De mooie actie van DUEC heeft ons over de streep getrokken. We hebben vertrouwen in DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) en de leveranciers waarmee zij in zee gaan. De buren om ons heen die vertellen dat je energierekening echt goed omlaaggaat, hebben hierin ook een rol gespeeld. Tenslotte levert je spaargeld op de bank ook niets meer op! En het is beter voor het milieu, en in de toekomst ook voor onze portemonnee (terugverdientijd schatten we op vijf jaar). Alhoewel ik mij wel afvraag wat het betekent als de panelen over 25 jaar zijn afgeschreven en moeten worden vernietigd. Wat betekent dát dan voor het milieu!
Advies zonnepanelen
Onze woningen uit 1995, gelukkig al goed geïsoleerd, liggen op oost-west. Greenybros had ons geadviseerd om zowel op het oosten als op het westen zonnepanelen te plaatsen. Wij kunnen dan de gehele dag gebruik maken van onze eigen opgewekte kilowatturen, en wat over is terug leveren aan het net. Ik heb elf panelen (levert 3575 Wp op) en mijn buren tien panelen. We hebben hierbij rekening gehouden met het aangezicht van de woningen (wonen twee onder een kap). Samen hebben we gekozen voor een systeem waarbij elk paneel apart geschakeld is. Dit betekent dat, als er een paneel stuk gaat, de overige panelen het gewoon blijven doen, of als een paneel in de schaduw komt, de overige blijven opwekken. Dit systeem is wel iets duurder maar dit hadden wij er graag voor over.
Plaatsing zonnepanelen
Op 10 maart het is zover! GreenyBros komt de panelen plaatsen. Op het dak worden eerst haken geplaatst die klemmen op een pan en de panlat, daar komt een rail op en op die rail zijn de zonnepanelen bevestigd. Op onze zolder komen twee kabels binnen die aangesloten worden op de omvormer die geplaatst is naast de Cv-ketel. Op de app van Solaredge kunnen we dagelijks/maandelijks/jaarlijks zien wat er opgewekt wordt en wat het ons financieel oplevert. Leuk speeltje! De kWh die we niet gebruiken worden terug geleverd aan het net, en worden afgetrokken van onze energierekening (saldering).
Tenslotte
GreenyBros heeft ons heel goed geadviseerd. De panelen zijn netjes geplaatst door twee heel aardige heren. Onze kosten zijn, met teruggave van de btw, voor elf panelen € 3.867. Wij zijn klaar om all electric te gaan! Op dit moment kan de Cv-ketel nog tien jaar mee, maar wie weet wordt het dan een warmtepomp!