Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

""

Energiebesparing in de stolp uit Uitgeest

Door: G.J. Oudhuis, 24 mei 2021

Ons huis is de helft van een mooie oude stolpboerderij uit 1840. Tegelijkertijd is het ook een huis uit 1994, want toen is de stolp compleet gestript en vanaf de grond weer opgebouwd, met betonnen vloeren, dikke spouwmuren, dakisolatie, dubbel glas, etc. We wonen er nu vijf jaar met veel plezier maar willen gaan besparen op onze energierekening; zowel voor onze portemonnee als voor het milieu.  We hebben de energiecoaches van DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) om advies gevraagd en er zijn er twee bij ons thuis gekomen. Zij hebben ons hele huis doorgelicht, en een rapport opgesteld. Op basis daarvan zijn we aan de slag gegaan. Zowel met het stroomverbruik als met gas.

Stroomverbruik

De elektrische boiler bleek op 80 C te zijn ingesteld. Veel te hoog. Die hebben we verlaagd naar 60 C. We hebben twee zeer oude ventilatoren op zolder vervangen door moderne zuinige ventilatoren die normaal op een lage stand draaien, en alleen automatisch naar hoog toerental gaan als de afgezogen lucht vochtig is, bijvoorbeeld tijdens en na het douchen Ze zijn ook handmatig te bedienen.
De twee vloerverwarmingspompen waren aan vervanging toe. Een handige energiecoach van DUEC heeft ze vervangen door energiezuinige Wilo pompen. We hebben er twee pompschakelaars aan toegevoegd waardoor de pompen nu alleen draaien bij warmtevraag.
We hebben de oude brommende koelkast vervangen door een nieuw energiezuinig apparaat. In ons tuinhuisje staat nog een klein koelkastje. Die hebben we uitgezet.
En de grootste klap: we hebben meegedaan met de Lokale Actie Zonnepanelen van DUEC. Onze stolp is beschermd dorpsgezicht, dus zomaar panelen leggen op het dak is er niet bij. Maar op de dakkapel kan wél, daar zijn ze onzichtbaar. Ze liggen weliswaar op het NO, en hebben dus niet een heel hoog rendement, maar toch hebben die zes panelen de grootste invloed op ons netto stroomgebruik!
We hebben geprobeerd de halogeen spotjes te vervangen door LED-spotjes. Ondanks de reclame verhalen over zeer warm licht bij de moderne LED-lampjes, vinden we het licht toch te kil. We wachten dan ook tot de halogeenspotjes het begeven.

Gasverbruik

De energiecoaches hadden vastgesteld dat het huis redelijk tot goed geïsoleerd is, en dat er aan spouw en dak wat dat betreft niets te verbeteren valt. We hebben geen kruipruimte, maar onder de betonvloer zal wel iets van isolatie zitten, want dat was verplicht volgens de bouwvoorschriften van die tijd. Op tekeningen is dat echter niet te achterhalen. Een volgende stap kan zijn het oude dubbel glas door HR++ glas te vervangen, vooral bij de grote oppervlakten zoals de schuifdeur in de keuken. Dat hebben we tot op heden niet gedaan, en wachten tot de schuifdeur aan renovatie toe is.
Op advies van de energiecoaches hebben we twee Tado thermostaten geplaatst en op een radiator een slimme thermostaatknop gezet. Voordeel van Tado is dat je de temperatuur heel nauwkeurig kunt regelen, en dat je op de bijbehorende app precies kan zien hoe de temperatuur zich in de diverse kamers gedragen heeft (ook afhankelijk van het weer), en wat de Cv-ketel/thermostaatkraan gedaan heeft. Daar leer je ook van, zodat je de verwarming van het huis optimaal kan inzetten.
Ook op advies van de energiecoaches hebben we de keteltemperatuur verlaagd naar 50 C. Toen vervolgens bleek dat we ook in een heel koude periode (februari 2021) het huis met 50 C prima warm kregen, wisten we meteen dat een warmtepomp een optie zou zijn als de Cv-ketel aan vervanging toe is (en dat is binnenkort).
De vloerverwarmingsbuizen zaten her en der verstopt. Eén van de energiecoaches heeft met een zelfgemaakt apparaat de buizen doorgespoeld, en met succes!
We hebben een prachtig gasfornuis, en een deel van de mensen in ons huis is zeer gehecht aan koken op dit fornuis. Dus vooralsnog geen overgang naar elektrisch koken. Misschien als de keuken ooit vernieuwd wordt.

Omdat zoals gezegd de Cv-ketels wel aan vervanging toe zijn, hebben we de mogelijkheden van een warmtepomp onderzocht. We hebben een gesprek gehad met een warmtepomp installateur uit Castricum, en die raadde ons aan eerst een warmtetransmissie berekening uit te voeren. Daarvoor zijn we terecht gekomen bij Huib Visser. Die heeft ons hele huis van boven tot onder geanalyseerd en gefotografeerd. Ook heeft hij alle bouwtekeningen opgevraagd bij de gemeente en vervolgens ons hele huis in de computer gestopt. Een rekenmodel heeft toen berekend hoeveel warmte er aangevoerd dient te worden als het in de woonkamer behaaglijk moet blijven terwijl het buiten -10 C is. Daaruit bleek dat we een warmtepomp nodig hebben met een vermogen van 8,5 kW.
Die gegevens hebben we weer doorgegeven aan de warmtepomp installateur, waarna we samen zijn gaan zoeken naar de beste oplossing. Uiteindelijk hebben we een warmtepomp gekozen: Een Viessmann. Duits degelijk en de alle stilste op de markt.

Uitdagingen

Het plaatsen is wel een dingetje: waar zet je die buitenunit neer zodat de buren er geen last van hebben, dat ie niet alleen maar lelijk staat te zijn, en de afstand tot de binnen unit niet te groot is. We hebben een plek gekozen, maar hij staat nog niet, dus dat wordt spannend straks! En dan het volgende punt: hoe komen die slangen van de buitenunit bij de binnen unit? We hebben geen kruipruimte, dus ze moeten in het halletje langs het plafond. Maar we willen ze niet in het zicht hebben, dus dat wordt zoeken naar voldoende ruimte tussen plafond en vloer van de eerste verdieping.
De verwachting is dat de warmtepomp in de zomer geplaatst zal worden. Als we de winter goed door zijn gekomen dan melden we ons graag weer voor een huisbericht. Dan weten we ook hoeveel het heeft gekost en wat de opbrengsten zijn. Wordt vervolgd dus!
 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1994
  • Gemeente: Uitgeest
  • Type woning: Twee-onder-een-kap woning
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp, isolatie