Huis van Stro: Zuinig en Comfortabel wonen
Een lichte constructie, gebruik van ecologische materialen en een gezond binnenklimaat. Met stro kun je een comfortabel en duurzaam huis bouwen. Ciska en Bart bouwen in de Graven Es in Oldenzaal hun huis van stro. “Mensen reageren vaak verbaasd. Ze hebben toch nog dat idee van de drie biggetjes. Maar je kunt heel goed bouwen met stro.
”Ciska en Bart kwamen zo’n vijf jaar geleden via internet in aanraking met strobouw. “We werden gegrepen door het idee”, vertelt Bart. Om te kijken wat het in de praktijk betekent sliepen ze een nachtje in Biotel in Lievelde; een hotel gebouwd met stro. “Daar werden we alleen maar enthousiaster van, dus zijn we op zoek gegaan naar een architect.”
Prefab bouw
In 2020 worden de plannen werkelijkheid. In het voorjaar is de bouw van hun woning van stro gestart. “We hebben gekozen voor een prefab bouw. De tekeningen van de architect worden gebruikt om in de fabriek de onderdelen te produceren. Het houten skelet wordt dan op locatie opgebouwd en in elkaar gezet. De wanden zijn van geperste strobalen. Deze worden op elkaar gestapeld en geschoren, zodat ze helemaal vlak zijn. Vervolgens worden ze gestuukt met leem. Ook dat wordt in de fabriek gedaan, dus de wanden komen gestuukt aan op de bouw en worden daar op de juiste plek gezet. Om het stro wel zichtbaar te maken, gaan we één wand afwerken met een glasplaat, zodat je het stro in de wand kan zien.”
Energiezuinig
De woning is energiezuinig. “De wanden van stro en leemstuk isoleren goed. We hebben ook in het ontwerp rekening gehouden met duurzaamheid. Zo hebben we veel glas in de gevel aan de zuidkant van de woning. In de winter verwarmt de zon zo het huis. Door de grote dakoverstekken schijnt de zon in de zomer – als de zon hoger staat – niet te veel in de woning. Om de woning te ventileren hebben we balansventilatie met een warmtewisselaar. Die gebruikt de warmte van de lucht die uit de woning onttrokken wordt voor de temperatuur van de frisse lucht die je de woning in blaast. De buitenlucht gaat bovendien via een pijp die een stuk onder de grond loopt. Dat is in de winter warmer dan de buitentemperatuur, en in de zomer koelt het de lucht juist af. De architect dacht dat we met deze maatregelen wel zonder verwarming konden, maar dat ging ons net een stap te ver”, vertelt Ciska.
Heatpipes
Voor het warm water komen er heatpipes op het dak. “Dit zijn vacuümbuizen die de zonnestralen omzetten in warmte”, legt Bart uit. “De heatpipes warmen het water op dat in de buffervaten zit. Deze vaten leveren warm water voor de vloerverwarming en de douche. Voor bewolkte dagen hebben we een doorstroomverwarmer erbij; een soort elektrische geiser die het water na verwarmt. Deze verbruikt relatief veel stroom op het moment dat je warm water nodig hebt, maar we verwachten hem niet veel nodig te hebben. We installeren tien zonnepanelen op het dak. We denken dat we daarmee voldoende energie hebben voor ons huishouden, maar dat weten we pas echt als we er een tijdje wonen.”
Idealisme
In de zomer wordt de woning casco opgeleverd en mogen Bart en Ciska er zelf verder mee aan de slag. “Om kosten te besparen proberen we zoveel mogelijk zaken dan zelf op te pakken. We hopen dan aan het eind van dit jaar over te kunnen.” Voor mensen die ook denken aan bouwen met stro hebben ze een duidelijk advies. “Vooral doen!”, zegt Ciska enthousiast. “Het is echt mooi, maar je moet het wel doen omdat je het echt wil. De bouwwereld is hier niet op ingesteld en dat betekent dat je een lange adem nodig hebt. Wij doen het ook wel uit idealisme, je wilt de wereld doorgeven. Dan is dit de toekomst. Ik vind het mooi om te laten zien dat het kan.”