Marco Jeurissen en Maaike Frencken
Toen Marco Jeurissen en Maaike Frencken in 2010 hun woning in Melick kochten, stond hen een grote verbouwing te wachten. Om het jaren 60 pand leefbaar te maken, moest het complete huis worden aangepakt. Het stel maakte vanaf het begin af aan duurzame keuzes. “Zo’n grote verbouwing doe je maar één keer en het gaf ons een goed gevoel dat met een zo laag mogelijke ecologische belasting doen. Vanuit milieuoogpunt maar ook voor onze kinderen.”
Duurzame oplossingen
“Toen we de sleutel van ons huis kregen, was duidelijk dat er heel veel moest gebeuren. Van leidingen tot elektra, van een nieuw dak tot de hele binnenkant. Eigenlijk bleven alleen de muren overeind staan. We zijn ons gaan verdiepen in duurzame oplossingen. Dit vinden we niet alleen heel belangrijk, maar ook erg interessant. Ook hebben we onderzocht hoe we het leefklimaat in huis kunnen verbeteren.”
Warmte door de zon
“We startten met de verbouwing van de begane grond en de eerste verdieping. De radiatoren verdwenen grotendeels en we legden vloer- en wandverwarming aan. Ons huis wordt nu verwarmd door een zonneboiler. Ook een groot deel van het water voor dagelijks gebruik wordt verwarmd door de zon. De aanschafkosten van de zonneboiler hebben we er inmiddels al uit. Op een aantal wanden hebben we leemstuc gebruikt, een natuurproduct dat het vocht goed reguleert.”
Zonnepanelen en isolatie
“In 2013 hebben we ons dak vernieuwd. We hebben dit toen geïsoleerd met isovlas, isolatiemateriaal gemaakt van vlas. Bij de productie van isovlas wordt het milieu minder belast dan bij reguliere isolatie. En het is mooie: het isoleert even goed en is even duur! Daarnaast hebben we 12 zonnepanelen geplaatst. Dit scheelt enorm op onze energierekening. Heel fijn, want stroom en gas worden elk jaar weer duurder.”
Materialen met een verhaal
“Wij houden van materialen met een verhaal. Tijdens de verbouwing hebben we veel zaken hergebruikt. Zo komt de houten vloer op de bovenverdieping uit een kasteelboerderij in Zuid-Limburg. En de vloer van de kinderkamer lag eerst op de begane grond. Ook ons terras heeft een bijzonder verhaal: de stenen lagen eerst in een straat in Rotterdam. Zelfs een oude boom uit onze tuin krijgt een nieuwe bestemming. Hij is verzaagd tot planken die we, zodra ze gedroogd zijn, gebruiken voor het maken van tuinmeubilair.
Alle beetjes helpen
“Toen we gingen verbouwen, hebben we de kans gegrepen om te investeren in duurzame maatregelen. Maar eigenlijk kan iedereen iets doen voor het milieu. Schaf bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop aan, breng radiatorfolie aan of vervang je lampen door led-verlichting. Maar denk ook eens aan de tuin. Stop met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of hang een insectenhotel op. Kleine veranderingen maken écht een verschil.”