Samen met buren minder gasverbruik door inregelen HR-ketel
Met een middag werk een comfortabeler huis en minder stookkosten. Dat is het idee achter het waterzijdig inregelen van de CV-ketel. Marinus Doosje en Reinier Tameling werden zo enthousiast dat ze het buurtinitiatief ‘Gas terug’ opzetten om nog meer mensen mee te krijgen.
“Het is een beetje een technisch verhaal”, waarschuwt Marinus. “De meeste mensen hebben een HR-ketel voor warm water en centrale verwarming. Deze HR-ketel kan de warmte die terugkomt uit het verwarmingscircuit opnieuw gebruiken. Maar de meeste ketels zijn daar niet goed op ingesteld. De temperatuur van het retourwater is vaak te hoog, die warmte verdwijnt dan via de afvoer naar buiten. In zo’n tachtig procent van de ketels is dit het geval. De warmte wordt dan niet benut. Doodzonde!” Gelukkig is er wat aan te doen. “Het begint met het in balans brengen van de doorstroming in het verwarmingscircuit. Als je dat hebt gedaan, kun je de aanvoertemperatuur van je ketel zo laag mogelijk zetten. Je huis is dan nog steeds lekker warm, maar je retourwarmte -die anders door de afvoer naar buiten zou gaan- kan opnieuw gebruikt worden. En je kunt zo tot 20 procent besparen op je gasverbruik.”
Gas Terug
Marinus is enthousiast over deze methode en wil ook anderen overtuigen van de mogelijkheden. Daarom besloot hij om met Reinier Tameling het project Gas Terug te starten en sloot hij een Greune Deal met de gemeente Losser. Op 11 november 2019 hield Gas Terug een eerste informatiebijeenkomst voor de wijk Voswinkel in Losser. Het enthousiasme werkte aanstekelijk, want 93 mensen lieten weten dat ze wel aan de slag wilden. “Die mensen hebben we een instructieset gemaild waarmee ze zelf aan de slag kunnen. We hebben een goede handleiding opgesteld waarin je stap voor stap leest wat je moet doen. Ook hebben we materiaal aangeschaft, zoals een infrarood meter. Die kunnen mensen bij ons lenen. Voor wie een ander wil helpen, hebben we vijf inregelkits aangeschaft. We zien dat er best veel handige mensen zijn, die op die manier eenvoudig een ander kunnen helpen. De kits rouleren in de wijk, zo doen we het samen.”
Olievlekwerking dorpsraden
Ook uit andere wijken komen inmiddels aanvragen binnen. “Daarom willen we het verder brengen. We hebben contact met de dorpsraden van De Lutte, Beuningen, Losser, Glane en Overdinkel. We kunnen ze ondersteunen om dit verhaal verder te brengen. Maar het moet uiteindelijk door de dorpsraden zelf worden opgepakt, dat werkt het beste. We hopen dat enthousiaste mensen het daar oppakken en de kar voor hun dorp gaan trekken.”
Gas Terug in het kort:
- Regel je cv-ketel ‘waterzijdig’ in en bespaar 20% op je gasverbruik
- Vraag Greuner óf een expert om uw ketel in te regelen