Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Uiteindelijk bleek de meest kosten-efficiënte oplossing ook een duurzame oplossing te zijn"

Familie Zomerdijk uit Hollands Kroon


1. Waarom heb je je woning gerenoveerd? Wat gaf de doorslag?

Het originele plan was om zelf een woning te bouwen, maar dat bleek nog niet mee te vallen. Er is in de buurt weinig grond beschikbaar en als je wat kan kopen, dan moet je het vaak via een aannemer laten bouwen. Die weg wilden we niet nemen. Toen kwam de mogelijkheid om deze boerderij over te nemen en hebben we het besluit genomen om hier mee aan de slag te gaan. Een bijkomend voordeel is dat je bij renovatie een stuk minder bent overgeleverd aan de wensen en eisen van de gemeente dan bij nieuwbouw. Je hoeft je bijvoorbeeld niet te houden aan de regels omtrent de hoogte van de deuren, dat zou toch een heel ander soort boerderij opleveren qua aangezicht.

2. Welke renovaties heb je gedaan/laten doen en waarom heb je voor deze specifieke maatregelen gekozen?

Toen we de woning kochten was de staat van de woning nog zoals het in 1932 is gebouwd. Het pand was al 20 jaar niet meer bewoond geweest. We hebben alles gesloopt tot alleen de vierkante constructie van houten balken en de dakconstructie nog overeind stond. Daarna hebben we de woning weer helemaal opnieuw opgebouwd: nieuw dakhout op het dak met isolatie en nieuwe pannen, nieuwe kozijnen rondom en een geïsoleerde betonvloer gestort met vloerverwarming. Het is allemaal zo ingeregeld dat alle ruimten afzonderlijk van elkaar op temperatuur te brengen zijn. De vloerverwarming, radiatoren op de verdieping en het warme tapwater worden gevoed vanuit een buffervat van 1000 liter. Het buffervat wordt verwarmd door een houtpelletketel van Ökofen. Dit is een CV-ketel op houtpellets. De houtpellets worden aangezogen vanuit een silo in onze woning, daar zit bijna voor 2 jaar aan voorraad in. Het fijne is dat we daar eigenlijk niets aan hoeven te doen. Eén keer in het jaar komt de vrachtwagen om de silo bij te vullen en elke dag zuigt de houtpelletketel op een vast tijdstip de pellets aan voor de volgende dag. Daar kunnen we dan de hele dag op stoken. Ook de houtkachel in de woonkamer staat weer in verbinding met het buffervat. Mocht de houtpelletketel het helemaal begeven, dan kunnen we in circa 6 uur tijd het buffervat op temperatuur krijgen met de houtkachel in de woonkamer.

We hebben voor deze oplossing gekozen, omdat de woning origineel geen elektra- en gasaansluiting had. Het bleek enorm duur te zijn om een gasaansluiting te realiseren en bovendien zijn wij zelf ook geen voorstander van gas. Daar gaan we in de toekomst toch van af. We konden dus zelf bepalen hoe we de woning zouden verwarmen. We zijn op zoek gegaan naar een kosten efficiënte, energiezuinige oplossing en uiteindelijk bleek de meest kosten-efficiënte oplossing ook een duurzame oplossing te zijn. Bijkomend voordeel is dat we met deze manier van verwarmen geen vastrecht hoeven te betalen voor de gasaansluiting en bijdragen aan een beter milieu.

We zijn ook heel bewust bezig geweest met het beperken van de elektriciteitsvraag. Alle verlichting in de woning is uitgevoerd met LED en met sensoren uitgerust, zodat het niet onnodig aan kan staan. De apparatuur in de woning is zo energiezuinig mogelijk. Volgens de berekeningen zijn we zelfvoorzienend met onze zonnepanelen, al moet de praktijk dit nog uitwijzen. In onze tuin staan 16 panelen met een totaal vermogen van 4.500 WP.

3. a. Heb je de renovatie zelf uitgevoerd of heb je deze laten doen door een andere partij (zo ja, door welke partij)?

We hebben alleen de installaties met het elektra- en loodgieterswerk uitbesteedt. Ten eerste vind ik dat werk zelf helemaal niet leuk en de mensen die dat dagelijks doen zijn er vele malen sneller in. Bij zaken zoals zonnepanelen moet je er serieus verstand van hebben om het te kunnen plaatsen. De rest hebben we allemaal zelf gedaan.

b. Heb je hiervoor nog ergens informatie ingewonnen? Hoe heb je deze partij geselecteerd?

Alle maatregelen die we uit hebben laten voeren zijn door lokale bedrijven uitgevoerd. Omdat ik zelf in de verbouwingen zit, ken je elkaar wel en was het selectieproces voor ons niet heel moeilijk. Alleen bij de zonnepanelen hebben we meerdere offertes opgevraagd. Ook daar hebben we uiteindelijk voor een lokaal bedrijf gekozen dat goed bekend stond. Hij was weliswaar iets duurder dan de andere offertes, het scheelde niet heel erg veel, maar hij had gewoon een goed verhaal. We hebben expliciet gekozen voor Duitse panelen met een Duitse omvormer. Dat blijft natuurlijk een lastige keuze, maar daar hadden we zelf het meeste vertrouwen in.

Voor de subsidieaanvraag hebben we informatie ingewonnen bij het Duurzaam Bouwloket. Het invullen van het formulier vonden we nog best lastig, daar komt een hoop bij kijken. Omdat we zelf niet thuis zijn in al dat installatiewerk, konden we daar goed de hulp van het Duurzaam Bouwloket bij gebruiken.

4. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd over de renovatie?

Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met de installateurs, als je iets uit handen geeft!

5. Heeft de renovatie opgeleverd wat je er van te voren van had verwacht? Zo ja, wat waren je verwachtingen? Zo nee, wat waren je verwachtingen en wat is de realiteit?

Omdat we er nu nog niet wonen is het lastig om dat aan te geven, maar tot nu toe is dat zeker wel het geval! We zijn enorm trots op wat we hebben neergezet. Het is een hele grote klus geweest. We hebben bijvoorbeeld zelf de bomen uitgezocht voor het hout dat we hebben gebruikt. We hebben ze zelf gezaagd, verwerkt, geschilderd en geplaatst. Wie kan dat nou zeggen! Dat is niet te koop, dat moet je zelf maken.

Maar we verwachten zeker dat het ons op gaat leveren waar we van te voren op ingezet hebben. We zien dit als onze laatste woning en verwachten hier nog lang te kunnen blijven wonen. Zo hebben we er voor gezorgd dat we later een slaapkamer en badkamer kunnen realiseren op de begane grond.

6. Wat had je gedaan indien de uitvoeringsregeling Duurzaam Renoveren er niet was?

We zouden zeker op dezelfde voet verder zijn gegaan, maar dan hadden we bijvoorbeeld de zonnepanelen nog niet aan kunnen schaffen. Dan was dat pas op een later moment gekomen.

7. Heb je nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan verduurzamen?

Zeker als je een boerderij gaat verbouwen, hou rekening met het ergste. Het is vier keer zo groot als een normale woning. Het valt daardoor nooit mee. Het is een hele hoop werk geweest, maar zeker de moeite waard! Laat je van te voren goed informeren over de verschillende mogelijkheden van duurzaam bouwen. Hierdoor kan je beter een keuze maken, zowel op financieel gebied als materiaal technisch. Zo haal je het meeste uit je mogelijkheden.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1932
  • Gemeente: Hollands Kroon
  • Type woning: Boerderij
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie