Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Het is even wennen dat je geen ramen open hoeft te zetten"

Familie Meester uit Hoorn

Hoe lang wonen jullie inmiddels in de woning? Nieuwbouwwoning_familie_Meester_6

Wij wonen inmiddels twee maanden in onze nieuwe woning. De start van de bouw vond plaats in september en negen maanden later, in mei, is de woning opgeleverd. Wij wilden heel graag uit onze (tijdelijke) huurwoning en zijn daarom in juli 2021 al overgegaan. 

Hoe hebben jullie het bouwproces ervaren? 

In het begin vonden wij het een lastig proces. Wij hebben de kavel gekocht als speciale duurzaamheidskavel van de gemeente. Er werden veel opties gegeven door de gemeente, maar sommige van deze opties waren nog niet van toepassing voor particulieren. Hierdoor moesten we nog best wel veel uitzoekwerk doen.  

Ook merkten wij dat de gemiddelde aannemer heel standaard denkt en (nog) niet graag meegaat in de aanvullende eisen die een gemeente of een bewoner stelt. Afwijken van de standaard is voor de gemiddelde aannemer lastig. Als het niet is opgelegd en geen vereiste is vanuit de regelgeving, dan vinden ze het niet noodzakelijk. Wij wilden graag een duurzame nul-op-de-meter woning (zonder energieverbruik) en daarom bijvoorbeeld ook hogere isolatiewaarde toepassen. We moesten echt op onze strepen staan richting de aannemer om dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig werkte de aannemer wel standaard met FSC gecertificeerd hout. Daarnaast hebben we zoveel mogelijk materialen en ook de aannemer uit de buurt gehaald.  

Welke informatiebronnen heb je gebruikt m.b.t. verduurzamen van de woning?  

Wij hebben gelukkig veel informatie kunnen inwinnen via Chris. Hij zit zelf in de bouw, bij Stukton, en kent hierdoor installateurs die ons tips hebben gegeven. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de mogelijkheid van een douche warmte terugwin installatie gekomen. Dit is gewoon een dubbelwandige pijp die in de meterkast zit en met de warmte van het afvalwater (gesloten) het koude water voorverwarmd. Ook hebben we veel op internet gekeken en navraag gedaan bij mensen die al eens eerder een huis hebben gebouwd. Ook hebben we een gesprek gehad met het Duurzaam Bouwloket over de verschillende keuzemogelijkheden rondom de verduurzaming van het huis.  

Hebben jullie nog meer gedaan aan isolatie? (bijv. triple glas?) Hoe bevalt dit? Nieuwbouwwoning_familie_Meester_4

Ja, we hebben aanvullende isolatie toegepast bij de gevels, de vloer en het dak. Dit zorgt voor een stabiel binnenklimaat. Wel moeten we nog wennen aan het feit dat er ’s ochtends condens aan de buitenzijde van het glas ontstaat. Dit is een teken dat het glas goed isoleert en verdwijnt in de loop van de ochtend.  

Welk ventilatiesysteem hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit? 

Wij hebben gekozen voor een balansventilatiesysteem. Dat wil zeggen dat naar ieder vertrek in de woning kanalen lopen en de ventilatie centraal wordt geregeld op zolder. Het is even wennen dat je geen ramen open hoeft te zetten, maar dat het ventilatiesysteem dit allemaal automatisch regelt. 

Voor welke warmte opwekking installatie hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit? 

Wij hebben gekozen voor een grond-water warmtepomp en dit bevalt ons prima. We hebben er weinig last van en het is erg fijn dat we geen unit aan de buitenkant van ons huis hebben, zoals het geval zou zijn bij een lucht-water warmtepomp. We vinden we dat de warmtepomp binnen veel ruimte in beslag neemt, het is een apparaat ter grootte van een koel-vriescombinatie. Je moet er wel rekening mee houden dat de ruimte waar de warmtepomp staat goed dicht is, want hij bromt wel een beetje. We zijn benieuwd hoe dat straks gaat als het gaat vriezen. 

Hoeveel zonnepanelen hebben jullie geïnstalleerd en waarom dit aantal? 

We wilden nul op de meter zijn en dus geen energierekening hebben aan het einde van het jaar. Er zijn daarom 23 zonnepanelen geplaatst. De verwachting is dat we dat wel gaan halen. We hebben het wat ruimer berekend met het oog op de opgroeiende kinderen. Ook hebben we nog de mogelijkheid om op de garage extra zonnepanelen te leggen voor een eventuele elektrische auto in de toekomst.  

Zijn er nog (andere) extra maatregelen op gebied van duurzaamheid die jullie hebben meegenomen in het bouwen van de woning? Of zijn jullie nog extra maatregelen van plan te nemen? 

We hebben al gigantisch veel gedaan bij de bouw. Wel willen we graag CO2 sensoren en een luchtvochtigheidsmeter in het ventilatiesysteem laten inbouwen. Nu schakelen we handmatig met een knop in de trapkast, maar dat werkt niet prettig. Dat hadden we eigenlijk direct bij de bouw moeten laten doen, maar gelukkig kan dit achteraf alsnog.  

Mogelijk willen we in de toekomst nog zonwering bij de ramen op de zolderkamers plaatsen. Dit is afhankelijk van hoeveel warmte er uiteindelijk binnenkomt.   

Waar zijn jullie het meest tevreden over of trots op?  

Wij zijn het meest trots op de warmtepomp in de bodem. Wij zijn bijna de enige in de straat, met nog één andere woning, die het op deze manier hebben gedaan. De mensen die hier komen zijn daar ook het meest verbaasd over. Wij vinden het heel fijn dat er geen buitenunit is. Waar wij de installatie nog groot vinden, vindt iedereen die hier komt de installatie binnen eigenlijk heel normaal qua grootte. De aannemer had hier gelukkig wel al ervaring mee, maar hij heeft er wel een aparte firma voor in de arm genomen. Een unit buiten van een lucht-water warmtepomp aan de muur hangen, is een andere tak van sport. 
 
De prijs van de grond-water warmtepomp was voor ons trouwens deels een reden om voor deze aannemer te kiezen. Bij andere aannemers ging de prijs gewoon twee tot drie keer over de kop. De uiteindelijke kosten kwamen neer op 18.000 euro voor de gehele warmtepompinstallatie.  

Wat zouden jullie achteraf anders hebben gedaan? 

Ik zou wellicht eerst naar een architect zijn gegaan die meer kijk heeft op het duurzaam ontwerpen. Nu zijn de duurzame maatregelen ingezet in een standaard woning. Wellicht dat je dan toch een groen dak had kunnen integreren en het huis nog duurzamer had kunnen maken. Daarin hadden we iets meer sturing van de gemeente in verwacht.  

Hebben jullie tips voor kaveleigenaren die aan het begin van hun project staan? 

Laat je heel goed informeren over prijzen. Daar zit heel veel winst in. En blijf op je strepen staan als je zelf echt iets wenst qua verduurzaming. Laat je niet ompraten door de aannemer. De aannemer spreekt altijd in de lijn van zijn straatje. Als je duidelijk bent dat jij de opdrachtgever bent dan kunnen ze ineens wel om. Met veel duurzaamheidsdingen zijn zij helaas nog niet zo ver. Het is extra werk en dat vinden ze lastig of niet nodig: “We voldoen aan de norm en dat is al genoeg.”. Als je dit jezelf niet goed voorneemt, dan word je snel overrompeld. Als je dan later thuiskomt, dan heb je je laten overrompelen en bedenk je dat je het toch gewoon op je eigen manier wenst te doen. 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 2021
  • Gemeente: Hoorn
  • Type woning: Traditioneel gebouwde vrijstaande woning
Getroffen maatregelen:
  • Vloerverwarming, balansventilatie, extra vloerisolatie, HR+++ glas, grond-water warmtepomp, douche warmte-terugwininstallatie, zonnepanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4