Meneer en mevrouw Licht zijn creatieve Duurzame Doeners uit Bergen. Hun huis, inclusief het meubilair, is van top tot teen duurzaam verbouwd door meneer Licht. Diverse meubelen, zoals de kast en de vloer zijn gemaakt van gerecycled hout. Schapenwolisolatie van de muren en het dak zijn maatregelen die zij onlangs hebben toegepast. Ben je benieuwd naar het verhaal van de familie Licht? Lees dan onderstaand interview.
Ik zie dat jullie schapenwolisolatie hebben toegepast in de zithoek van de woonkamer?
Ja, dat komt omdat we daar de spouwmuur niet konden vullen. Die was te klein. De enige manier hoe we konden isoleren was op deze manier. Daarbij is schapenwol perfect materiaal met een hoge isolatiewaarde. Schapenwol is 100% duurzaam en kan hergebruikt worden. Daarnaast is het een natuurlijk product en dat kan je niet van andere isolatiematerialen zeggen.
De schapenwolwand ziet er trouwens prachtig uit!
Dat vonden wij dus ook. Het wol is in bruin, wit of gemêleerd te bestellen en je kan het ook bewerken als je creatief bent met wol.
Hoe zijn jullie op het materiaal schapenwol gekomen?
Tijdens het bezoek aan een energiemarkt/bouwbeurs kregen we informatie van het bedrijf Doscha BV. Dat is overigens de enige producent en leverancier van schapenwol in Nederland. Daarbij hebben we tijdens een vakantie in Frankrijk een prehistorisch monument bezocht waar schapenwolisolatie toegepast was. Het zag er prachtig uit!
Zag de schapenwol van het monument er net zo uit als de wol die op uw wanden zit?
Nee, dat niet. Vroeger werd het schapenwol vervild en tegenwoordig wordt het vernaald of thermisch gebonden en motwerend behandeld. Het uiterlijk en de kwaliteit van de wol is daarmee enorm verbeterd. Door de techniek van tegenwoordig is de isolatiewaarde enorm verhoogd.
Meneer heeft de isolatie zelf aangebracht, ging dat gemakkelijk?
Het is belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat en een scherp stanley mes bij de hand hebt. Met montagekit is de wol eenvoudig tegen de muren aan te brengen. Daarbij was het ook nog eens gezond en prettig materiaal om mee te werken. Vroeger werkte ik met glaswol en de lucht die je inademt tijdens het aanbrengen van glaswol is niet gezond.
Hoe komt het dat schapenwolisolatie nauwelijks voorkomt in Nederland?
Men kijkt altijd naar het kostenplaatje. Het materiaal is duurder dan andere isolatiematerialen. Op dit moment passen alleen de antroposofen de schapenwol toe. In Duitsland wordt de schapenwol daarentegen veel meer gebruikt, omdat ze daar veel verder zijn op het gebied van duurzaam bouwen.
Wat zijn de voordelen van schapenwolisolatie?
De winst die je maakt met schapenwol is, naast de lage stookkosten, een gezonde luchtkwaliteit. Het schapenwol neemt vocht op en is een ademend product. De luchtvochtigheid wordt op een natuurlijke wijze op pijl gehouden en daarnaast heb je geen damp remmende folie nodig. Alles zit in één! Ik heb het ook toegepast bij de huizen van mijn kinderen. Daar heb ik 16 cm dik schapenwol aan de wanden toegepast. Mijn kinderen stoken mede daardoor praktisch niet.
De gasrekening van je kinderen is dus heel laag?
Ja inderdaad, tenzij ze iedere dag het bad vol laten lopen.
Hebben jullie inzicht in wat er wordt bespaard door de isolatie?
Dat houden we niet nauwkeurig bij. We weten in ieder geval dat de warmte binnenshuis blijft. De temperatuur is 8 graden hoger na de dak- en muurisolatie. En dat zonder te stoken. We stoken alleen met de houtpalletkachel. Het huis koelt natuurlijk wel langzaam af in de winter, maar als het buiten straks 10 graden is, blijft het binnen gewoon warm.
Hoe zit het met de temperatuur in de zomer?
In de zomer is het heerlijk koel. Dat is ook een groot voordeel.
Hebben jullie bewust gekozen voor een houtpalletkachel?
De kachel en het houthakken is al 40 jaar een soort van hobby voor mij. Het hout haal ik uit het bos, waarna ik het hout zelf in stukken hak.
Zijn jullie nog bezig met meerdere maatregelen?
Ja, we zijn op het moment bezig om zonnepanelen collectief aan te schaffen met andere bewoners uit de gemeente Bergen. De panelen worden niet op ons dak, maar in een weiland geplaatst. Dit project verloopt via een bewonersinitiatief ‘Bergen Energie’.
Wat is jullie tip aan andere woningbezitters die willen isoleren?
Let niet op de terugverdienperiode, maar op het comfort en de kwaliteit van het materiaal dat je uitkiest. Schapenwol is volgens ons het nummer één product voor isolatiemaatregelen.