Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Sinds 2017 hebben wij een gasloze woning, de gasmeter is voorgoed afgesloten"

Familie Haas uit Leiden

 

Eind september 2016 kwam de heer Haas met een informatievraag bij het Duurzaam Bouwloket van zijn gemeente. Via de GaGoed campagne van gemeente Leiden had hij een energiescan aangevraagd die door de gemeente beschikbaar werd gesteld. Dit bracht hem in een avontuur waar hij niet op had gerekend.

Wat was voor jou de belangrijkste stap in het verduurzamingsproces?

De basis begint bij een goed advies. Ik had mijzelf al flink ingelezen in alle mogelijkheden op internet, alleen blijf je dan vaak toch met de vraag zitten over wat nu de juiste keuzes zijn. Ik heb dan ook dankbaar gebruik gemaakt van het gratis advies dat door gemeente Leiden beschikbaar werd gesteld uit de GaGoed campagne. De adviseur die langskwam was erg kundig en kon tevens ook alle maatregelen voor mij uit laten voeren. Uiteindelijk heb ik gekozen om zelfstandig aan de slag te gaan en alles zelf te coördineren. Dit scheelde aanzienlijk ten opzichte van het door 1 hoofdaannemer laten uitvoeren.

Wat heb je uiteindelijk allemaal gedaan?

Naar aanleiding van het advies had ik toch nog wat vragen. De ene adviseur adviseert namelijk net weer iets anders als de ander. Ik heb vervolgens met het energieloket van mijn gemeente contact opgenomen en samen met een adviseur de stappen op een rij gezet.

In mijn geval ging dit in eerste instantie om het verbeteren van het isolatiepakket van de woning. Als ik een warmtepomp zou plaatsen en niets aan mijn isolatie zou doen, zou ik namelijk een onnodig en veel te hoog elektriciteitsverbruik krijgen. In onze woning zijn we dus begonnen bij de basis. Ik heb nieuwe kozijnen laten plaatsen met HR+++ glas. Mede ook vanwege het feit dat er na 2020 een aanscherping van de Nederlandse bouwregelgeving komt (bouwbesluit). Drievoudige beglazing gaat hoe dan ook in een aantal jaar de standaard worden in Nederland. Kijkende naar de meerkosten van triple glas ten opzicht van HR++glas viel dit verhoudingsgewijs mee en verwacht ik dit in de toekomst zeker in de woningwaarde terug te zien. Daarnaast heb ik vloerisolatie toegepast middels een reflecterende folie. De uiteindelijke Rc-Waarde kwam uit op een 3,5. Dat voldoet aan de huidige nieuwbouw eis.

Naast de isolatie moest ik ook mijn afgiftesysteem voor verwarming aanpassen. Ik heb voor het merendeel laag-temperatuur radiatoren / convectoren aangebracht van het merk Strada en Jaga. Na deze stap was mijn woning klaar voor de warmtepomp van 13 kW met geïntegreerd buffervat van 180 liter. Deze staat gecombineerd met een zonnecollector op het dak die met name in de zomer het aantal draaiuren van mijn warmtepomp minimaliseert. In de zomer kan ik met de collector op een zonnige dag namelijk gemakkelijk mijn vat vullen tot 80 graden Celsius. Om het verbruik van mijzelf en de warmtepomp af te dekken heb ik zeer hoog rendement zonnepanelen. Ik heb 2 aparte series van 8x 365 Wattpiek LG panelen en 5x 320 Wattpiek panelen. Hiervan is 1 serie uitgerust met power optimizers om de invloed van schaduw te minimaliseren. Naast deze grote maatregelen heb ik ook nog kleine aanpassingen gedaan inzake energiezuinige apparatuur en het aanbrengen van LED-verlichting. De gasmeter is verwijderd. Eind 2018 kan ik daadwerkelijk zien of de woning volledig zelfvoorzienend is.

Heb je tijdens de verbouwing naar een aardgasloze en zelfvoorzienende woning nog zaken over het hoofd gezien?

Iets waar ik in het begin niet bij had stilgestaan was de luchtkwaliteit in huis. Door de aanzienlijk verbeterde isolatie had ik mijn twijfels of het binnenklimaat niet zou verslechteren in huis. Bij het energieloket kon ik een luchtkwaliteitsmeter lenen en heb ik een aantal dagen kunnen monitoren. Uiteindelijk bleken mijn twijfels onterecht en was het wel degelijk goed gesteld in huis. Af en toe kwam het CO2-gehalte iets boven de grens voor een gezond binnenklimaat. Door dan even te ventileren losten we dit direct op. Ik heb inmiddels zelf een luchtkwaliteitsmeter aangeschaft die de CO2-gehalte en luchtvochtigheid meet, zodat ik dit altijd in de gaten kan houden.

Wat zijn tips die je hebt voor andere bewoners?

Zorg ervoor dat je je goed verdiept in de verschillende mogelijkheden en laat je goed adviseren. Ik heb enorm veel gehad aan het sparren met de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket over de verschillende maatregelen. De belangrijkste tip voor andere bewoners is dat het altijd loont om meer dan 1 offerte op te vragen. Hierdoor krijg je namelijk een goed gevoel bij verschillende partijen en ook een gevoel van de ervaring en expertise die ze kunnen inbrengen.

Wellicht mijn aller belangrijkste tip. Als je subsidie aanvraagt moet je niet vergeten je aanvraag voor het starten van de werkzaamheden in te dienen. Ik was dit door alle drukte rondom de verbouwing vergeten en diende deze iets te laat in. De gemeente heeft toen mijn subsidie aanvraag afgewezen. Ben je benieuwd voor welke maatregelen er subsidie beschikbaar is? Doe dan de subsidiecheck via het Duurzaam Bouwloket via www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

UPDATE juni 2021:

De laatste stap in het verduurzamingsproces van de familie Haas heeft inmiddels ook plaats gevonden: er is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aangebracht. Een balansventilatiesysteem met veel kanalenwerk was in deze woning erg lastig aan te brengen. Daarom heeft de familie Haas gekozen voor een hybride opstelling van Brink: het Multi Air Supply systeem. Dit systeem zorgt er voor dat de warmte van de uit te blazen vervuilde lucht wordt afgegeven aan de koude in te voeren frisse buitenlucht. Middels de Indoor Mixfans van Brink wordt de verse voorverwarmde lucht naar de verschillende slaapkamer gebracht. Het systeem is uitgerust met verschillende CO2 sensoren, waardoor de binnenluchtkwaliteit altijd op orde is.

 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1980
  • Gemeente: Leiden
  • Type woning: Hoekwoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie, vervangen kozijnen, warmtepomp, lage temperatuur radiatoren, zonneboiler, zonnepanelen, LED verlichting, inductie koken, WTW systeem
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4