Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Het begon allemaal met een stukje in de krant over het Duurzaam Bouwloket"

Familie de Wit uit Hollands Kroon


We woonden in Hippolytushoef en we wilden graag wat vrijer gaan wonen. Tijdens het zoeken naar een geschikte woonruimte kwamen we deze woning tegen. Het was een typisch jaren 70 huis met gele bakstenen, zonder enige vorm van isolatie. Je kon in de woonkamer de wind voelen, als die op de gevel stond. We hebben de woning flink aangepakt vanuit de gedachte: als je het toch gaat doen, dan kan je het beter in één keer goed doen.

We woonden in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis en we waren niet van plan om op isolatiegebied een stapje achteruit te doen bij het kopen van een oud(er) huis. Daarbij speelde ook de energierekening een rol. We hebben de rekening van de vorige bewoner gezien en daar schrokken we enorm van. Die was vele malen hoger dan de energierekening van ons toenmalige nieuwbouwhuis.

Toen we het huis net aankochten, hadden we nog niet direct het idee om de woning energieneutraal te maken. Dat is er langzaam ingeslopen toen we ons er verder in gingen verdiepen. Het begon allemaal met een stukje in de krant over het Duurzaam Bouwloket. We hebben naar aanleiding van het artikel contact opgenomen met het Duurzaam Bouwloket en na een gesprek met hen werden we erg enthousiast over de mogelijkheden op het gebied van duurzaam verbouwen.

Door het gesprek werden we de goede kant op gewezen en hebben we concrete ideeën opgedaan over wat er mogelijk was. Zo kwamen we er achter dat er subsidie te verkrijgen was op het nemen van duurzame maatregelen. Uiteindelijk hebben we een subsidie kunnen krijgen voor het nul-op-de-meter maken van de woning. Als het Duurzaam Bouwloket er niet was, hadden we niet geweten van de subsidie die we hadden kunnen krijgen en hadden we het niet zo aan kunnen pakken, zoals we nu hebben gedaan.
We hebben subsidie gekregen om de woning energieneutraal te verbouwen en we zijn aan de slag gegaan met een combinatie van maatregelen, waarbij we zowel de schil als op installatietechnisch gebied de woning flink hebben aangepakt:

  • De spouw van de woning is gevuld met minerale wol en daarna zijn aan de buitenzijde van de gevel EPS platen van een centimeter of 10 aangebracht, afgewerkt met een stuclaag;
  • Het dak is volledig gerenoveerd en daar zijn hardschuim isolatieplaten (PIR) aangebracht met een Rc-waarde van 4,5;
  • De vloer hebben we gesloopt en daar is een renovatievloer voor in de plaats gekomen. De isolatie waarde van de vloer is nu 3,5 Rc door een dikke laag EPS (piepschuim);
  • De kozijnen zijn geheel vervangen door houten/aluminium kozijnen met triple beglazing;
  • We wekken onze eigen elektriciteit op met 14 zonnepanelen;
  • Het warme tapwater wordt in de zomer volledig afgedekt door 50 vacuümbuis zonnecollectoren. In de winter zorgen deze vacuümbuizen ervoor dat het buffervat van 500 liter wordt opgewarmd samen een CV-houtkachel. Dit houdt in dat we in de woonkamer een open haard/houtkachel hebben die niet alleen de ruimte verwarmd, maar ook zorgt voor het verwarmen van het buffervat. Als de houtkachel het niet aan kan, hangt er nog een CV-ketel die kan zorgen voor de back-up;
  • De ventilatie wordt verzorgt door een balansventilatiesysteem met een warmteterugwinst-functie;
  • Alles is uiteindelijk te besturen en te monitoren door het domotica-systeem van Eaton. Dit gaat van het instellen van de afzuigkracht van het ventilatiesysteem tot het aflezen van de opbrengst van de zonnepanelen, regelen van de temperatuur per kamer, regelen van de klep van de vloerverwarming, het aan/uitschakelen van onze LED-verlichting, etc. Uiteindelijk is alles mogelijk met dit systeem.


Gouden tip

We hadden eigenlijk helemaal niks met de bouw, maar al doende leer je een hoop en uiteindelijk vonden we het hartstikke leuk. Als we een tip mee mogen geven, is het dat je overal strak bovenop moet zitten met zo’n verbouwing. Bedrijven hebben toch vaak een mentaliteit van ‘oh dat komt morgen wel’. Denk ook na over het energieverbruik in de toekomst. Bij de zonnepanelen zouden 12 panelen genoeg zijn om ons verbruik af te dekken, maar uiteindelijk hebben we er 14 laten plaatsen om wat speling te hebben richting de toekomst.

De belangrijkste les die we hebben geleerd, is dat het verstandig is om hulp in te roepen van het Duurzaam Bouwloket. Daar hebben we enorm veel van opgestoken.

Het nul-op-de-meter renoveren van het huis heeft ons niet alleen een lage energierekening opgeleverd, maar ook een heel hoog comfortniveau. Bij het toepassen van de duurzame maatregelen hebben we nergens concessies hoeven te doen wat betreft de uitstraling of het luxe-niveau van de woning. Bovendien is het lekker behaaglijk in de woning, zonder dat we de thermostaat hoog hoeven te zetten. Als je het zo terug ziet, zou je niet zeggen dat hier ooit een ongeïsoleerde jaren 70 woning heeft gestaan.

Het plan is om de rest van ons leven in dit huis te blijven wonen. Met het oog op onze oude dag hebben we zo veel mogelijk gebruik proberen te maken van onderhoudsvrije materialen. Op de begane grond was al een slaapkamer met badkamer aanwezig. Dit hebben we zo gehouden, zodat we de trap niet meer op hoeven als dat niet meer lukt.
 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1970
  • Gemeente: Hollands Kroon
  • Type woning: Vrijstaand
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Vloerisolatie, Spouwmuurisolatie, Zonnepanelen, Zonneboilers, Vervangen van beglazing, LED Verlichting
Deel ook je verhaal