Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Ik wilde tijdens de renovatie geen grote aanpassingen in de woning. Dit was met het nieuwe systeem mogelijk."

Familie de Rijk uit Heerhugowaard


Toegepaste maatregelen:

  • Spouwmuurisolatie (EPS-parels)
  • Dakisolatie aan buitenzijde
  • Schrijversysteem in gevel in verband met vocht
  • 4 oudere zonnepanelen. Totaal geschat 400 Wattpiek
  • Nieuwe dakbedekking, dakisolatieplaten gereinigd en geplaatst, ballast laag teruggebracht
  • Heatpipes (zonnecollectoren) 80 stuks
  • 22 stuks LG NeOn black zonnepanelen 300 WP, totaal vermogen 6600 Wattpiek) op het zuiden
  • SMA Sunnyboy 6000TL-21 omvormer
  • Mitsubishi Electric Inverter warmtepomp 14 kW
  • Mitsubishi Electric Hydrobox
  • 800 liter Combinatieboiler, 2 buiswarmtewisselaar
  • AEG naverwarmer ten behoeve van warmwatervoorziening
  • Radiatorventilatoren
  • Dakkoepel vervangen
  • Elektrisch koken

1. Waarom heb je je woning gerenoveerd? Wat gaf de doorslag?

De CV-ketel was op termijn aan vervanging toe. Wanneer de CV-ketel in de winter stuk gaat, heb je één keuze. Dat is een nieuwe CV-ketel ophangen en dan blijf je dus in het huidige systeem hangen. Ik was al een hele tijd aan het oriënteren en aan het verdiepen in meer duurzame mogelijkheden. Ik kwam bij toeval een aantal nieuwe systemen tegen en ontdekte de subsidiemogelijkheden. Mede hierdoor kwam ik in contact met het Duurzaam Bouwloket en dit heeft mij echt geholpen. Ik had geluk, want ik belde in de ochtend en ik kon ’s middags gelijk terecht voor een adviesgesprek. Toen kwam het proces in een stroomversnelling, omdat bleek dat er nog subsidie was, maar het budget wel al bijna op was. Ik had tegelijkertijd ook al contact met de installateur. Opties vanuit de subsidie bekeken en de wensen en eisen naar elkaar gebracht. Het bleek technisch haalbaar zonder te veel grote ingrepen in de woning. De doorslag was niet de terugverdientijd, maar om in ieder geval geen extra kosten te hebben vergeleken met nu. Ook omdat er andere voordelen waren zoals het milieu, comfortverbetering en waarde/ verkoopbaarheid van de woning.

2. Welke renovaties heb je gedaan/laten doen?

De volgorde weet ik niet meer precies, maar we hebben in de loop der jaren de spouw geïsoleerd met EPS-parels en de daken zijn aan de buitenzijde geïsoleerd. Circa 10 jaar geleden is het gehele schuine dak vervangen en zijn er geïsoleerde dakelementen geplaatst. We hebben in de gevel het schrijversysteem laten plaatsen om de vochtigheid in de gevel en de woning te verlagen. Dit heeft de luchtvochtigheid en vochtplekken op de binnenmuren verminderd en gevoelsmatig ook het energieverbruik verlaagd. En recent dus de grote duurzame renovatie.

Ik wilde tijdens de renovatie geen grote aanpassingen in de woning. Dit was met het nieuwe systeem mogelijk. De 80 heatpipes (zonnecollectoren) zorgen voor de warmte in het buffervat. Voor het warm tapwater in de woning is er een na verwarmer geplaatst. De na-verwarmer brengt de watertemperatuur dan naar 60 graden Celsius. Daarnaast zorgt de warmtepomp voor warmte. De buiten-unit staat aan de achterzijde van de schuur. Het geluid dat de unit maakt, valt mij alles mee. We hebben een kast om de warmtepomp geplaatst om voornamelijk de luchtverplaatsing meer naar de bodem te leiden. Voor een echte noodsituatie zit er nog een na verwarmer op het buffervat, maar als het goed is, wordt deze nooit gebruikt.

Om het extra elektraverbruik te dekken zijn er 22 zonnepanelen geplaatst, 300 WP (wattpiek) per stuk met een totaal vermogen van 6600 Wattpiek. Voordat de zonnepanelen werden geplaatst, heb ik eerst de ballastlaag en de isolatieplaten van het platte dak verwijderd en gereinigd. Daarna is er nieuwe dakbedekking aangebracht en heb ik de isolatieplaten en ballastlaag weer teruggeplaatst.

Ik en mijn vrouw zijn vooral blij dat dit allemaal op de bestaande radiatoren mogelijk was en daarnaast is het comfort in de woning echt verbeterd. Het enige nadeel is dat we iets langer op het warme water uit de kraan moeten wachten, maar dit went snel.

3.a. Heb je de renovatie zelf uitgevoerd of heb je deze laten doen door een andere partij?

Gedeeltelijk zelf, zoals de isolatieplaten en ballastlaag. De gehele installatie heb ik laten doen door de installateurs, in verband met de specifieke installaties en de garanties.

b. Heb je hiervoor nog ergens informatie ingewonnen?

Ik heb zelf veel gekeken naar wat er mogelijk is. Toen ik iets anders wilde voor de CV-ketel kwam ik al snel op de warmtepomp. Daarnaast veel informatie verschaft via het Duurzaam Bouwloket en uiteraard bij de leveranciers en installateurs. De installateur kwam met voorstellen en aanvullingen, zoals de zonnecollectoren. Ik heb hier zelf een rol ingespeeld, omdat ik er zelf erg mee bezig was. Zo wilde ik met de zonnepanelen meer vermogen. Daarbij heb ik veel gepuzzeld over de mogelijkheden.

4. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd over de renovatie?

Dat er altijd meer dingen bij komen kijken dan dat je calculeert. Houd hier rekening mee.

5. Heeft de renovatie opgeleverd wat je er van te voren van had verwacht?

Het comfort is voornamelijk verbeterd. Veel aangenamere warmte in de woning en minder temperatuurschommelingen. Dit maakt het uit bed komen prettiger. Ik heb het nog niet kunnen ervaren bij hele lage temperaturen. Ik kan nu daarom nog geen uitspraak doen of het systeem het gewenste oplevert. Over drie jaar denk ik hier pas een reëel beeld over te hebben. In het begin heb je altijd dingen die niet gelijk goed werken en bijgesteld/ ingeregeld moeten worden. Zo komen de installateurs nog wel een aantal keer terug. Er wordt ook nog een tussenmeter voor het systeem geplaatst. Zodoende krijg ik een beter beeld van het elektraverbruik van de installatie en het huishoudelijk verbruik. Een monitoringssysteem had ik achteraf liever gelijk laten plaatsen. Tevens omdat hierdoor extra bewustwording wordt gecreëerd.

6. Wat had je gedaan indien de uitvoeringsregeling Duurzaam Renoveren er niet was?

Dan had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Of in ieder geval niet in deze omvang. Door de subsidieregeling is het gewoon eenvoudiger om te manoeuvreren, omdat je financiële reikwijdte groter wordt. Evengoed maak je bepaalde keuzes. Zo ben ik bijvoorbeeld niet gegaan voor het groene dak, maar heb ik toch extra zonnepanelen geplaatst.

7. Heb je nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan/willen verduurzamen?

Bekijk alle mogelijkheden en leg ze naast elkaar! Het Duurzaam Bouwloket kan daar goed bij helpen.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1954
  • Gemeente: Heerhugowaard
  • Type woning: Hoekwoning
  • Tevredenheid: nvt
  • Totale kosten: € nvt
  • Terugverdientijd: nvt
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Warmtepomp
Deel ook je verhaal