Eric en Noortje zijn begin 2015 aan de slag gegaan met een Nul op de Meter renovatie van hun toen net aangekochte woning. Ze vielen met ‘de neus in de boter’ toen ze te horen kregen dat ze gebruik konden maken van een subsidieregeling ‘Duurzaam Renoveren’ van de provincie Noord-Holland. Door de regeling hebben ze 10.000 euro subsidie gekregen voor het toepassen van energiebesparende- en duurzaamheidsmaatregelen. De renovatie is voor een groot gedeelte door Eric uitgevoerd met aanvullende hulp van deskundige bedrijven. Bent u benieuwd naar het verhaal? Lees onderstaand het interview.
1. Waarom heb je je woning gerenoveerd? Wat gaf de doorslag?
Halverwege 2014 gingen we samen de woningmarkt op voor onze eerste koopwoning. We zochten specifiek naar een woning die toe was aan een grote opknapbeurt, zodat we deze totaal naar onze eigen smaak konden verbouwen met een duurzame aanpak. Samen wilden we bouwen aan een woning die er voor zorgt dat we aan het einde van het jaar geen energierekening hebben, en dat is ons gelukt!
Wat voor ons de doorslag gaf, is het idee dat we na de renovatie een comfortabele, energiezuinige woning zouden hebben die ook nog eens in waarde zou stijgen. Eric werkt bij een zonnepanelenbedrijf en weet daarom als geen ander hoe rendabel het is om een woning volledig duurzaam te maken.
2. Welke renovaties heb je gedaan/laten doen en waarom heb je voor deze specifieke maatregelen gekozen?
De vorige bewoners vertelden dat er geen renovaties zijn gedaan sinds de bouw van de woning. De woning dateert uit 1962 en was zo lek als een mandje! Het was zo erg dat je door de kieren van de binnenkant van het dak de buitenlucht kon zien, daarnaast was er overal enkel glas aanwezig en de woning werd nog verwarmd door een oude gaskachel. Het jaarlijks gasverbruik was ruim 3000 m3, dat is twee keer zoveel dan een Nederlands huishouden gemiddeld verbruikt. Er moest dus een hoop gebeuren. We hebben bijna alle denkbare maatregelen getroffen om de woning te isoleren en te voorzien van duurzame energie. Een aantal maatregelen heeft Eric zelf gedaan, zoals onder andere dak- en vloerisolatie. Maar voor de complexere maatregelen hebben we de hulp van vakmensen ingeschakeld. Het plaatsen van een warmtepompsysteem, vervangen van glas en kozijnen en het neerzetten van een nieuw dakgeraamte hebben we laten doen. De 22 zonnepanelen die op ons dak liggen heeft Eric door zijn werkgever laten leveren en zelf kunnen plaatsen.
3. Heb je nog ergens informatie ingewonnen? Hoe heb je de uitvoerende bedrijven geselecteerd?
Voor het totaal advies van de Nul op de Meter renovatie en de subsidieaanvraag zijn we zeer goed geholpen door Raoul Santibanez van het Duurzaam Bouwloket. Na zijn advies zijn we aan de slag gegaan met het aanvragen van offertes. Voor elke maatregel hebben we meerdere offertes aangevraagd en gesproken met de bedrijven. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de bedrijven die mij het beste gevoel gaven naar aanleiding van het gesprek.
4. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd over de renovatie?
Laat je adviseren door vakmensen als je de kennis zelf niet in pacht hebt.
De warmtepompleverancier heeft ons fantastisch geholpen bij de keuze voor het type systeem. Het blijkt een hoop rekenwerk te zijn om te bepalen welke warmtepomp je nodig hebt. Nadat wij ons hebben laten adviseren zijn we gaan kijken bij een bewoner die een warmtepomp van deze leverancier heeft geplaatst. Gewoon om te kijken hoe het bevalt en wat de praktijkervaring is van de bewoner. Dan weet je in ieder geval zeker wat het je brengt. De bewoner was positief, wat ons ook een goed gevoel gaf.
5. Heeft de renovatie opgeleverd wat je er van te voren van had verwacht?
Het heeft ons zeker gebracht wat we hadden verwacht. Een lekker comfortabel huis zonder energierekening! In de winter is mijn woning heerlijk warm en in de zomer kan ik mijn woning laten koelen. Dat is super ideaal! Voor het koelen van de woning hebben we een mechanische ventilatie-unit geplaatst met een warmteterugwin mogelijkheid, die kan in de nacht koude lucht van buiten inblazen.
De verwachting is dat we over het hele jaar minstens net zoveel energie hebben opgewekt als dat we hebben verbruikt. Op 20 oktober 2016 kan ik dit met zekerheid zeggen, want dan is het een jaar geleden dat de zonnepanelen zijn geplaatst. We zitten in ieder geval op schema!
6. Wat had je gedaan indien de uitvoeringsregeling Duurzaam Renoveren er niet was?
Dan waren we alsnog voor een Energie Neutrale woning gegaan, het zou alleen iets langer hebben geduurd. Wij vinden het namelijk een onwijs slimme manier om ons geld in te investeren. Het is snel terugverdiend, je woning wordt er meer waard van en het is een heerlijk onafhankelijk gevoel dat je aan het einde van de maand geen energierekening hoeft te betalen. Je kan je geld beter in je huis steken dan het op de bank te laten staan.
*De regeling is op het moment niet meer van kracht. Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden?
Doe de energiesubsidie check via www.duurzaambouwloket.nl/subidieregelingen
7. Heb je nog tips voor andere bewoners die hun woning gaan verduurzamen?
Ga met bewoners praten die het hebben gedaan! Die weten wat goed en fout kan gaan.
En vertrouw niet blindelings op het mooie praatje en plaatje wat alle bedrijven schetsen.
Wil je zeker weten dat je een betrouwbaar bedrijf in handen neemt, vraag dit dan na bij het Duurzaam Bouwloket. Zij kunnen je precies vertellen welke lokale bedrijven de juiste certificeringen hebben en vakmanschap leveren.