Energiezuinig gezinsleven in Dalfsen
Het gezin Metselaar-Schelhaas – Elisabeth, Mike en dochters Ellen en Inge – was dit jaar toe aan een nieuwe keuken. Deze werd geïnstalleerd en ze gingen over op koken op inductie. Dit was aanleiding om na te denken over zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Mike: “Lagere maandlasten, energie besparen, dat is de moeite waard, helemaal met twee opgroeiende dochters in huis.”
Weinig prijsverschil
Het gezin bewoont een goed geïsoleerd hoekhuis (bouwjaar 1975) in een groene wijk in Dalfsen waar het ’s zomers binnen lekker koel is. Ze verbruiken energie als een ‘normaal gezin’ vertelt Elisabeth. Eerder maakten ze gebruik van de goedkopere weekend- en nachtstroom, maar nu er veertien zonnepanelen zijn geplaatst zetten ze vooral overdag de wasmachine en afwasmachine aan. De zonnepanelen leveren ruim voldoende stroom hiervoor, met vier panelen aan de voorzijde van het huis, zes achter en vier op het platte dak. “Die vier op het platte dak, pal op het zuiden, leveren het meeste op.” De installateur was degene die deze opstelling van de panelen op het dak voorstelde; deze levert meer rendement op dan de opstelling die Elisabeth en Mike zelf aanvankelijk in gedachten hadden. De opbrengst per paneel kan Mike aflezen op de speciale app op zijn telefoon.
Hij vertelt: “We hebben rondgekeken maar ontdekten dat er in zonnepanelen weinig prijsverschil is tussen de bedrijven. Dan is het wie je het gunt, het liefst lokaal.” Hun installateur uit de regio kwam tevens met het idee voor een zonneboiler. Elisabeth: “We hadden al waterbesparende koppen op kranen en douche aangebracht. De meiden staan graag onder de douche, dan is het fijn als het gasverbruik niet uit de klauwen loopt, en zelfs wordt teruggedrongen.” Zo kwam het dat naast de zonnepanelen er ook een high power-zonneboilersysteem werd geïnstalleerd, met een ketel van 200 liter en panelen met vacuümbuizen, in dit geval drie panelen met elk tien buizen.
Geen warmtepomp
Een derde maatregel in huize Metselaar was de vervanging van de cv-installatie van vijftien jaar oud. Elisabeth: “We hebben de mogelijkheid van een warmtepomp wel onderzocht, maar dan moest alles in onze woning hierop worden aangepast. Die kosten waren dermate hoog, dat we hiervan hebben afgezien.”
Voordat ze in 2018 al deze maatregelingen namen, hadden Elisabeth en Mike zoals veel woningeigenaren in de loop der jaren al veel aan hun woning gedaan en laten doen. Hun vrijstaande hoekhuis heeft kunststof kozijnen, een geïsoleerde zolder, ramen met dubbel glas, nieuwe buitendeuren, geïsoleerde leidingen, spouwmuurisolatie en een uitbouw aan de achterkant met een geïsoleerd dak. Ze wonen er dan ook al sinds 1999 – Elisabeth: “Jee, wat lang alweer!” – en willen er zeker nog tien jaar blijven wonen. De investering in de extra maatregelen kunnen ze in die tijd gemakkelijk terugverdienen. Mike: “Volgens onze app lijkt stroomproductie goed te lopen.” Elisabeth: “Het zal na een jaar moeten blijken wat het resultaat is, maar we zijn vol vertrouwen dat dit gunstig voor ons zal zijn.