Mark Tibbe werkt aan een comfortabel en energieneutraal huis
Het huis van Mark Tibbe aan de Klaproos in Harbrinkhoek is bijna energieneutraal. En of dat een beetje comfortabel is? “Dat moet je maar aan mijn vriendin vragen”, lacht hij. “Want van haar mocht het echt niet koud worden in huis. En terecht. Maar zij woont hier ook nog, dus dat zit wel goed.”
De vrijstaande woning werd in 2009 gebouwd. “Ik heb de woning casco gekocht en zelf de installaties gedaan. Dat waren toen nog geen bijzondere zaken. Al heb ik er wel direct voor gekozen om regenwater te gebruiken om het toilet door te spoelen. Ik vind het zo zonde om daar drinkwater voor te gebruiken, en het scheelt toch weer dertig procent van je drinkwatergebruik.” Via zijn werkgever Cogas Duurzaam leerde hij steeds meer over energiebesparing. “Daar werd ik enthousiast over en ik wilde kijken wat ik hier thuis mee kon doen.”
Stappenplan
Mark begon met het maken van een stappenplan, met als einddoel: een energieneutraal huis. “De eerste stap was het installeren van zonnepanelen. Vervolgens heb ik een houtkachel geplaatst om het huis te verwarmen. Maar wil je echt van het gas af, dan is een houtkachel niet handig. De houtkachel moet je zelf aansteken, en dan moet je vroeg opstaan als je ’s morgens een warm huis wilt. Dus hebben we de houtkachel relatief snel ingeruild voor een pelletkachel, deze regelt alles zelf. We stoken pellets uit de regio; pellets uit het buitenland komen er hier niet in. Voor verwarming op andere plekken dan de woonkamer en keuken hebben we infraroodpanelen geplaatst, deze geven een lekkere en gezonde warmte. De warmtepompboiler levert warm water voor het douchen. We hebben het echt comfortabel in huis. Daarbij scheelt het natuurlijk wel dat we een relatief nieuw huis hebben en daarmee de isolatie al goed voor elkaar is.”
Energiekosten
De investeringen lonen wel. “We hebben hier in totaal zo’n 20.000 euro in geïnvesteerd. Onze woning is inmiddels van het aardgas af en we betalen nu aan energiekosten 22 euro in de maand. Hier komen de kosten voor de pellets nog bij, ongeveer 300 euro per jaar. Gemiddeld betalen we zo nog geen 50 euro per maand aan energie.”
Advies
Voor mensen die ook aan de slag willen met het energieneutraal maken van hun huis heeft Mark een belangrijke tip. “Het is belangrijk om je kennis goed op orde te hebben. Er zijn veel cowboys op deze markt met mooie verhalen. Zorg dat je daar uit de buurt blijft. Het loont om te investeren in een goede adviseur. Schrik niet van advieskosten, dat verdien je wel terug. Ga je praten met leveranciers van producten, dan zullen ze hun eigen handel beschermen en proberen om hun product te verkopen. Een goede adviseur kan kijken wat past bij jouw situatie en daarmee ben je echt geholpen.”
In het kort: wat deed Mark aan zijn huis?
- Regenwater voor toilet
- Zonnepanelen
- Pelletkachel met regionale pellets
- Infraroodpanelen
- Warmtepompboiler