Roel Pollen is eigenaar van een woning in gemeente Beesel, gebouwd in 1911. Voor hij er ging wonen, waren er al isolatiemaatregelen genomen en ook hijzelf heeft er een en ander aan gedaan. Maar nieuwsgierig naar hoe goed of hoe slecht het huis nu eigenlijk is geïsoleerd, liet Roel een energiescan uitvoeren door De Groene Vogel.
Interesse in energie
Net als alle woningeigenaren in de gemeente Beesel, ontving Roel begin juli een brief met de voucher voor een energiescan. Omdat hij toch al graag een thermoscan wilde laten uitvoeren, meldde Roel zich aan. Hij was vooral nieuwsgierig naar hoe zijn huis ervoor staat op het gebied van isolatie. Zelf is Roel, binnen de gemeente Beesel ook bekend als de voorzitter van energiecoöperatie Joris Wekt Op, al langer geïnteresseerd in energie. Zeker nu hij zo actief bezig is met Joris Wekt Op, is hij ook veel bezig met de energie die hij verbruikt in zijn eigen huis.
Energie besparen, maar wel realistisch
Roel vertelt ons over het proces van de energiescan. “De Groene Vogel kwam langs en is ongeveer twee uur bezig geweest. Ze keken rond en stelden daarbij veel vragen. Uiteindelijk volgt daaruit een rapport.” Dit rapport viel Roel heel erg mee, zeker voor een huis uit 1911. “Bij de verkoop werd aangegeven dat het huis energielabel F zou hebben, maar dit komt, met alle uitgevoerde maatregelen, meer in de buurt van label C.” Maar Roel is ook realistisch. “Met zo’n oud huis is het haast niet te doen om bij label A te komen. Ook zijn bepaalde ingrepen gewoon niet rendabel. Om nu heel veel geld te investeren en bijna het hele huis te moeten verbouwen voor een energiebesparende maatregel die per jaar een kleine besparing oplevert, dat is niet realistisch”.
Laaghangend fruit
Daarom heeft Roel eerst naar het zogenaamde laaghangende fruit gekeken. Met de voucher van zeventig euro die de gemeente ook beschikbaar stelde, heeft Roel bijvoorbeeld hallogeenspotjes vervangen door LED verlichting. De Groene Vogel adviseerde daarnaast ook radiatorfolie. Helaas was dit niet bij alle radiatoren mogelijk, maar daar waar dat wel kon, heeft Roel het toegepast. “Voor zo’n vijftig euro heb je een super groot pakket waar je alle radiatoren mee kunt doen. De warmte van een radiator straalt tegen de buitenmuur aan. Als je een thermoscan laat doen, dan zie je gewoon precies waar de verwarmingen zitten. En radiatorfolie is niet ingewikkeld, je plakt het er aan de achterkant tegenaan en je ziet er niks meer van.” Zo heeft hij veel gehad aan de adviezen van De Groene Vogel. Het advies van Roel over de energiescan is dan ook: gewoon doen!