Ger Lenssen ontving net als alle andere eigenaren van een woning in gemeente Beesel een brief met vouchers voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Hij maakte gebruik van de energiescan die uitgevoerd werd door De Groene Vogel. Ger vertelt ons over zijn ervaringen.
Stap voor stap
Ger woont in een vrijstaand huis, gebouwd in 1988. Toen het huis werd gebouwd, was er al goede isolatie toegepast. Ook heeft Ger zelf al veel gedaan op het gebied van energie besparen. ‘Ik heb vooral het meest basale gedaan als LED verlichting, tochtstrips, radiatorfolie, het dichten van kieren en ook heb ik mijn regenpijp afgekoppeld van het riool. Wel altijd stap voor stap, want het moet natuurlijk ook in het kostenplaatje passen. Je moet niet alles in één keer willen doen.’ De brief van de gemeente gaf Ger weer nieuwe inspiratie en een aanleiding om verder aan de slag te gaan.
Energiescan van De Groene Vogel
Om een beter beeld te krijgen van wat hij nog meer zou kunnen doen, bestelde Ger een energiescan. ‘Normaal kost deze scan 150 euro, de gemeente biedt hem nu aan voor 25 euro. Daarvoor zou ik het niet laten!’ Door de energiescan die De Groene Vogel uitvoerde, heeft Ger nu een goed beeld van hoe zijn huis eruit ziet qua energie. ‘De scan leverde een zeer uitvoerig rapport op. Er staan veel concrete maatregelen in die je zo zou kunnen uitvoeren.’ Op basis daarvan kan hij nu zijn plan gaan trekken.
Meten is weten
‘Meten is weten! geeft Ger aan. De Groene Vogel heeft bijvoorbeeld een CO2 scan binnen uitgevoerd. Daaruit bleek dat de ventilatie in huis niet voldoende is. Daar ga ik zeker mee aan de slag’. Het rapport is vervolgens uitgebreid besproken en Ger heeft veel vragen kunnen stellen. Ook staan in het rapport de kosten van het nemen van bepaalde maatregelen. Op die manier kun je voor jezelf makkelijk kijken wat je snel zou kunnen doen en wat misschien voor de langere termijn is. ‘Kijk ook naar subsidies. Hierover kan De Groene Vogel tips geven. Er zijn veel subsidies of goedkope leningen beschikbaar, maar je moet je er wel even in verdiepen.’ Ger vroeg bijvoorbeeld subsidie aan voor het afkoppelen van zijn regenpijp. ‘Met het bedrag dat ik overhield, kon ik vervolgens gezellig met mijn vrouw uiteten!’ Als je dat slim inzet, hoeft het helemaal niet zoveel geld te kosten.
Gewoon doen!
De belangrijkste reden dat Ger zijn huis verduurzaamt is uit ideologie. ‘Het gaat goed mis en we moeten de opwarming van de aarde tegengaan. Voor onze kinderen en kleinkinderen.’ Ook Ger heeft kleinkinderen. Hij is trots op zijn twee kleindochters die zelf al goed bezig zijn met duurzaamheid en het klimaat. Ze eten bijvoorbeeld allebei vegetarisch. ‘Dan komt al snel de vraag of opa ook vegetarisch eet natuurlijk. Wat ik doe is misschien maar een kleine bijdrage, maar als veel mensen kleine beetjes bijdragen, is dat samen toch heel veel. Het moet van alle kanten komen, van de rijksoverheid, grote bedrijven, de gemeente, en ook van ons als inwoners. Het motto van de gemeente is Gewoon Samen, ik zeg: Gewoon Doen!’