Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

""

Een stap verwijderd van een aardgasvrije woning uit Heemskerk

Ontmoet Marcel Rozema. Hij woont met zijn gezin in een jaren ’70 woning in de Westertuinen. Sinds 2005 is hij druk bezig met het opknappen en verduurzamen van zijn huis. “Mijn broer loopt twee jaar voor op ons. Van hem kijk ik af: Hoe werkt het en bevalt het?”, vertelt Marcel. Op één stap na is hun gezinswoning klaar om van het gas af te gaan.

Waarom besloot je duurzame maatregelen te nemen?

“Vanwege de klimaatproblematiek. Daar maak ik me echt zorgen over. In huis kun je best veel simpele dingen doen om energie te besparen. Een lagere energierekening is een mooie bijvangst. Dit huis is al 45 jaar oud, maar toch zie je dat er veel mogelijk is. Daarnaast vind ik de techniek heel interessant. Ik heb het er vaak over met mijn zoon die Werkbouwkunde studeert. Mijn broer geeft les in installatietechniek en loopt 2 jaar voor op ons. Bij hem kijk ik af hoe het werkt en bevalt.”

Wat is de eerste duurzame maatregel die je genomen hebt?

“Toen we hier kwamen wonen hebben we gelijk het dak laten isoleren. Via het dak verlies je al snel tot 40% warmte. Dat was een aardige investering, maar een deel hebben we teruggekregen via subsidie. Daarna hebben we gaandeweg het glas vervangen en ventilatieroosters geplaatst. De muren hebben we niet opnieuw geïsoleerd. Dat vonden we een te grote ingreep. De vloer hebben we 5 jaar geleden wel beter geïsoleerd. Geen koude voeten meer! Ook hebben we de glazen en deuren vervangen, want dat was een vrij groot tochtgat.”

Hoe verwarmen jullie de woning?

“In de woonkamer hebben we een tigchelkachel. Dit is een dubbelwandige houtkachel gemaakt van beton. Zet je deze 1,5 uur aan, dan wordt deze kachel loeiheet. Daarna geeft de kachel langzaam warmte af. Met één stook kunnen we onze woonkamer 12 uur lang verwarmen. Op een koude winterdag zo’n 8 tot 10 uur. We verstoken 4 kuub per jaar en dat scheelt ons 900 kuub gas. Ideaal is houtstook natuurlijk niet, want je stoot nog steeds CO2 uit. Het scheelt wel of je droog of nat hout stookt. Sinds kort hebben we een warmtepomp en gaan we het anders doen.”

Welk type warmtepomp heb je geplaatst?

“Een luchtwarmtepomp. EcoHeemskerk bracht me op het idee tijdens een informatieavond.. Met een warmtepomp kun je vrij goedkoop en efficiënt je huis verwarmen. In de winter doen we vaak een ochtend- en avondstook met de tigchelkachel. Door de warmtepomp overdag aan te zetten, hoeven we nog maar een keer te stoken om de kamer op temperatuur te houden. Zo gaan we 1,5 kuub minder hout stoken. Ons stroomverbruik gaat hiermee wel omhoog, maar dat vangen we op met onze zonnepanelen. Uiteindelijk willen we helemaal geen gas meer verbruiken om het huis te verwarmen.

Je hebt op de bovenverdieping ook infraroodpanelen?

“Naast elke werkplek hangt er een. Als de jongens aan hun huiswerk zitten of ik werk thuis, dan hebben we een fijne warme plek. Zet je een infraroodpaneel aan, dan wordt het binnen een paar minuten behaaglijk. Een radiator doet daar veel langer over.”

Kan de cv-ketel de deur uit?

“Nog niet. De cv-ketel gebruiken we nog voor warm water. Mijn broer heeft twee weken geleden een warmwaterboiler gekocht. De boiler verwarmt hij overdag met zonne-energie. Dat kan voor ons ook een optie zijn of een warmwater-pompboiler. Als we dit doen, dan hebben we geen gas meer nodig.”

Heb je een tip voor onze lezers?

“Weet je niet waar je moet beginnen, ga dan eens naar een informatieavond. EcoHeemskerk vind ik een krachtige organisatie. Daar zitten vrijwilligers die het hartstikke leuk vinden om je te helpen en dingen uit te leggen. Ze komen ook langs bij mensen thuis. Samen hebben we toen een vragenlijst doorlopen en verschillende opties bekeken. Je kunt best veel kleine dingen in huis doen om energie te besparen. De basis is volgens mij goed isoleren en van daaruit kun je stap voor stap verder gaan.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1979
  • Gemeente: Heemskerk
  • Type woning:
Getroffen maatregelen:
  • Dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, isolerend glas, ventilatieroosters, geïsoleerde deuren, tichelkachel, luchtwarmtepomp, infraroodpanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1