Dalfsen – Sonja en Cor Baljeu verhuisden een aantal jaren geleden naar Dalfsen. Daar hebben ze nu een bijna volledig duurzame woning, maar dat was bij aankoop zeker nog niet het geval. Hoe zij de woning verduurzaamden en al hun handige tips leest u in dit artikel.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Het begon met een zoektocht naar een geschikte woning. Sonja en Cor bezochten meerdere woningen in de omgeving. In de door hun gekozen woning zagen ze potentie om de woning naar hun wensen te verbouwen, ondanks dat het kapot en overwoekerd was. Het verlangen om de woning volledig duurzaam te maken hadden zij al vanaf het begin. “Dat komt wel uit een stukje verantwoordelijkheidsgevoel” vertelt Sonja. “Maar we wilden ook graag een comfortabele woning. Deze woning leende zich goed om te verduurzamen en het naar onze wens te maken.”
Rigoureus aanpakken
Natuurlijk moest er nog wel veel gebeuren aan de doorleefde woning. “Omdat er toch zoveel veranderd moest worden, was dit een mooi moment om het rigoureus aan te pakken” vertelt Sonja.
Energiecoach
Sonja en Cor zochten hulp bij de verduurzaming van hun woning en kwamen zo in contact met de energiecoach van de gemeente. Van die coach ontvingen ze een uitgebreid rapport met daarin alle dingen die ze konden aanpassen. Van zonnepanelen tot een warmtepomp met vloerverwarming. Naast dat advies bezocht Sonja ook informatieavonden georganiseerd door de gemeente. Die avonden werden soms bij mensen thuis georganiseerd, zodat ze konden zien hoe alles er in huis uitzag en hoe een duurzame woning echt werkt.
Eén installateur
Met al het advies, inspiratie en voorbeelden konden Sonja en Cor aan de slag. Ze kregen van de energiecoach het advies voor een warmtepomp. Maar daar moesten zoveel zonnepanelen bij, dat ze uiteindelijk besloten dat niet te doen. Ze kozen daarom voor een zonneboiler in combinatie met vloerverwarming. De volgende stap was het vinden van een installateur en aannemer. Sonja vond via het energieloket van de gemeente een lijst met installateurs. Uiteindelijk benaderden ze één installateur die de hele klus oppakte. “Dat was wel een voordeel” zegt Sonja. “Zo sloot alles mooi op elkaar aan”. Ook denkt Sonja dat ze daardoor kosten konden besparen. ‘Zodra het ene klusje af was, kon de installateur gelijk verder met het volgende klusje.’
Ventilatie, zuinige apparatuur en infraroodpanelen
Ook een energiezuinig ventilatiesysteem werd geïnstalleerd . De motor daarvan staat op zolder, samen met de omvormer van de zonnepanelen. “De bedrading zit achter een schot, dus je ziet helemaal niks”, laat Sonja weten. Het ventilatiesysteem is erg stil, dus geluidsoverlast is er niet. Als laatste vervingen Sonja en Cor de apparatuur voor nieuwe, energiezuinige apparatuur, wat gelijk zorgde voor een veel lager energieverbruik. Het verwarmen van de werkkamers boven met infrarood-panelen staat nog op de wensenlijst.
Doordat je ook veel zuiniger kunt leven haal je dat er ook zo weer uit
Financiering
Sonja en Cor deden heel wat aanpassingen in één keer. Afwegen wat ze wel of niet moesten aanpakken was er niet echt bij. “We wilden energiezuiniger wonen en dan passen al deze maatregelen erbij” zegt Sonja. Om alles te financieren maakten Sonja en Cor gebruik van het energiefonds, waardoor ze geld konden lenen om de aanpassingen deels te financieren. En zo’n lening is het zeker wel waard. “Doordat je ook veel zuiniger kunt leven haal je dat er ook zo weer uit”, vertelt Sonja. “Het was wel even een zoektocht om de juiste financieringsmogelijkheden te vinden. Ook daar kregen we advies over van de energieacoach.”
Tip: Oriënteren en betrokken blijven
“Mijn tip is: oriënteer je eerst goed, zorg dan voor de financiële middelen of spaar nog even door en blijf betrokken”. Ook tijdens de verbouwing moesten Sonja en Cor nog wat keuzes maken. “Het was een groot voordeel dat we in de buurt waren en gelijk betrokken werden als dingen toch iets anders moesten’. . Kortom, oriënteer, zorg voor financiële middelen, hou rekening met wat pas later aangepast kan worden en blijf betrokken.
Wil je zelf weten wat er mogelijk is in jouw woning? Vraag dan een gratis keukentafelgesprek aan met de energiecoach via https://www.duurzaambouwloket.nl/dalfsen/energieadvies-dalfsen. Ook kan je een kijkje nemen op www.duurzaambouwloket.nl/dalfsen voor meer advies over je woning, financieringsmogelijkheden en andere ervaringsverhalen.