Ze is een bezige bij. Akkeliene Postema werkt bij de natuur en milieufederatie, runt haar eigen groepsaccommodatie Kloesewier en inspireert haar gasten om duurzaam te denken. Op het dak liggen zonnepanelen, in de tuin groeit een eetbare heg en binnen is alles stijlvol tweedehands ingericht.
Waarom ben je bewust met duurzaamheid bezig?
“We moeten zuiniger met onze energiebronnen omgaan. Ik heb veel gereisd en in andere landen zag ik dat mensen een veel lagere CO2-footprint hebben. Het betekent vooral een andere manier van denken. Zo serveren wij bijvoorbeeld standaard een vegetarische lunch tijdens vergaderarrangementen en vlees is op aanvraag. We draaien het om!”
Waar is het voor jou mee begonnen?
“Mijn doel werd concreet toen we deze oude school wilden kopen en het plan daarvoor indienden bij de gemeente. Het is ons gelukt! We zijn inmiddels twee jaren de eigenaren van Kloesewier en hebben de school helemaal duurzaam verbouwd. Ik hoop dat onze circulaire mindset anderen inspireert om ook groene stappen te zetten.”
Welke maatregelen heb je genomen?
“Alles is hier goed geïsoleerd. Het dak, de vloer, spouwmuren en overal triple glas. We hebben 33 zonnepanelen en de energie slaan we op in een boilervat voor onder andere douchewater voor de gasten. Onze badkamerwanden komen uit een oud zwembad en de wastafels komen uit een voormalig scheikundelokaal. We proberen zo veel mogelijk tweedehands in te richten."
Wat is jouw beste tip?
"Om je CO2-voetafdruk te verlagen, kun je kleine aanpassingen doen met een groot effect. Denk aan minder vlees eten, zo weinig mogelijk nieuwe spullen kopen of de achterkant van je radiator beplakken met folie. Buiten kun je biodiversiteit bevorderen door insectenhotels, vleermuizenkasten of vogelhuisjes op te hangen en bloembollen te planten. Duurzaam hoeft niet duur te zijn!”