Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Een huis voor de toekomst bouwen betekent gasloos bouwen"

de familie Flier uit Kampen

 

Net buiten de bebouwde kom in IJsselmuiden op een plek waar voorheen veertig koeien stonden, wonen Albert (38) en Bernadet (35) Flier en hun vier kinderen. Ze verbouwden de voormalige koeienstal van de grootouders van Bernadet tot een comfortabele woning. Tijdens deze enorme klus stonden zij voor de keuze: gaan we nog voor gas of niet meer?

Denk op de lange termijn
“Ons eerste idee was om gewoon het gas aan te laten sluiten”, vertelt Albert. “Dat ken je, dus dat voelt vertrouwd en veilig. Bovendien: verbouwen mét gas is goedkoper dan zonder gas.” De oorlog in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen zette hen op een ander denkspoor. Een familielid dat in de bouw werkt en goede ervaringen met warmtepompen heeft overtuigde hen. “Hij zei: wees slim en denk op de lange termijn.” Dankzij dat advies van iemand dichtbij durfden ze het aan. En nu zouden ze niet meer anders willen.

Verbaasde blikken
“Die verbaasde blikken die ik krijg wanneer ik mensen vertel dat we op een duurzame manier in een oude koeienstal wonen, dat maakt me trots”, lacht Bernadet. Het stel koos bij de verbouwing voor extreem goed isoleren. Albert laat een foto zien van vorst op het huis in aanbouw. Dankzij de isolatie zit er op het dak en zelfs op de muren nog een wit laagje. “Er gaat geen enkele warmte verloren”, zegt hij. “En tijdens de hete dagen is het hier heerlijk koel.”

Nooit koud douchen
Energielasten betalen is verleden tijd voor deze familie. Ze krijgen zelfs geld toe dankzij de zonnepanelen die op de schuur liggen. Ongeveer de helft van hun investering verdienden ze terug via subsidies. “Dit huis bouwden we voor de toekomst”, zegt Bernadet. “Als je een huis voor het leven bouwt, hoort gasloos daar voortaan ook bij.” Nog niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend merken ze. Men is wat huiverig. “De laatste kinderen die willen douchen hebben vast koud water denken ze”, vertelt Bernadet. “Maar nee hoor, ze zitten allemaal ’s avonds schoon met natte haartjes op de bank!”

Huizen met energielabel A en B (met aanpassingen) zijn goed geschikt voor een warmtepomp. Heb je een huis vanaf label C en ben je geïnteresseerd in een warmtepomp?  Ga je dan eerst aan de slag met het flink isoleren van je huis. Kijk voor tips en een energiescan op Woningplanner - Duurzaam Bouwloket

Ook weten wat uw mogelijkheden zijn voor verduurzamen van uw huis? Kijk hier voor een subsidiecheck Subsidiecheck | Duurzaam Bouwloket

Woning informatie
  • Bouwjaar: 2023
  • Gemeente: Kampen
  • Type woning: Boerderijstal
Getroffen maatregelen:
  • Isolatie, zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2
Deel ook je verhaal