Duurzaamheid zit al jaren in het bedrijf. De waarde van compost is bijvoorbeeld al jaren bekend in het bedrijf. Zo haalde de opa van Wilko van Dorresteijn de strooisel laag van verteert blad uit de bossen van Pijnenburg. Dit compostproduct werd verkocht aan de tuinders in het Westland.
‘Het is een afvalstroom, maar wij kunnen er nuttige producten van maken. duurzaamheid zit verweven in wat we doen’
Een nieuw leven geven aan afvalstromen is een (bekende) stap in het verduurzamen van producten. Echter zit bij van Dorresteijn verduurzaming niet alleen in het geven van een nieuw leven aan producten, het zit ook verworven in de diensten. Van Dorresteijn is een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1930. Dit maakt dat Wilko, samen met zijn broer Raymond, de vierde generatie is die de zaak runt. De diensten die het bedrijf levert zijn in de groene buitenruimte waarbij ook aan een stuk civiel werk, voor onder andere de woningbouw, wordt gedaan. Ze doen werk voor onder andere gemeenten, particuliere landgoederen, hoveniersbedrijven en aannemers. Ook het planten van bomen en, met het droge en warme weer, het geven van water aan de bomen behoort tot de diensten van van Dorresteijn. Ze zijn gespecialiseerd in het machinale werk en dit vraagt, in deze tijd, de nodige aandacht van verduurzaming.
‘Als bedrijf zijn we altijd op zoek naar betere duurzaamheidsprestaties. Het gaat niet alleen om het feit dat het wat oplevert, maar je wil een uitstraling hebben dat je met de tijd mee gaat.’
Het pand waar van Dorresteijn in zit heeft al 23 jaar het energie label A maar dit weerhield van Dorresteijn niet om nog meer stappen te nemen. De eerste stap die ondernomen werd was het doen van een energiescan en vanuit daar werd actie ondernomen. Het gebouw heeft overal ledverlichting, er zijn duurzame warmte installaties, er wordt gekeken naar duurzamere mogelijkheden voor het inkopen van materieel en er is geïnvesteerd in zonnepanelen. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in het gedrag van het personeel. Zij hebben cursussen gekregen in bijvoorbeeld het zuinig draaien met een kraan en het zuinig rijden met een vrachtwagen. Ook bij het aanschaffen van machines wordt er gekeken naar modellen die een schonere motor hebben. Duurzaamheid is dus onderdeel van het bedrijf en door de ISO14001 certificering is de aandacht voor duurzaamheid ook zichtbaar. Ook worden er hierdoor doelstellingen gesteld die op termijn worden uitgevoerd.
‘Ik had altijd een idee van hoe mooi het zou zijn als we met ons grote dakoppervlakte eigen energie konden opwekken en de eigen opgewekte energie weer te gebruiken in de bedrijfsvoering. We hebben natuurlijk veel machines’
Je kan niet alles tegelijk doen, maar wanneer besluit je de stap te nemen? Na de energiescan heeft van Dorresteijn stapsgewijs actie ondernomen. Hierbij wordt elk jaar een actieplan gemaakt waarin ook de investeringen worden besproken. Deze investeringen kunnen een groot kostenplaatje hebben, maar uiteindelijk ga je geld besparen en daarom moet je, volgens Wilko, niet bang zijn om deze kosten te maken. Zo is een plat dak natuurlijk perfect voor zonnepanelen, je doet niks met een dak en op deze manier maak je gebruik van de oppervlakte. Hierdoor ontstond een visie voor het opwekken van eigen energie, door middel van zonnepanelen. In de toekomst willen ze al het handgereedschap op de zelfopgewekte energie hebben. Ook hopen ze in de toekomst de machines op de zelfopgewekte energie te laten draaien. Voor de kleinere modellen is dit al wel mogelijk. Hierdoor blijft de energie cirkel rond; je wekt je eigen energie op, dit gebruik je voor je machines en die voeren het werk uit.
Wat Wilko onder andere trok waren de gunstige regelingen vanuit de gemeente. De overheid verwacht veel van bedrijven omtrent verduurzamen. Dit maakt het maken van stappen op de lange termijn van belang. Daarbij benadrukt Wilko dat als je er nu mee begint, je de voordelen van de stimuleringsregelingen nog hebt. Hierbij adviseert hij om op de lange termijn te kijken, het gaat terugverdient worden en daarnaast heb je nu speciale regelingen die het voordeliger maken. Dit is ook de rede waarom het bedrijf verschillende stappen heeft gemaakt; ‘als je de stappen nu onderneemt op het moment dat het uitkomt, loop je in de toekomst niet tegen verplichtingen.’ Wilko ziet het verduurzamen ook niet als een wedstrijd met andere bedrijven. Ze willen als bedrijf mee in de nieuwe technologie. Op deze manier proberen ze met de nieuwste ontwikkeling bij te blijven en nemen ze als bedrijf de verantwoordelijkheid voor de doelstellingen.
“Je wil dat je gewaardeerd wordt door je opdrachtgevers. Door duurzamer bezig te zijn kom je toch beter voor de dag”
Ook opdrachtgevers leggen verplichtingen op omtrent duurzaamheid en hierbij ligt er ook een bepaalde verwachting bij de keuze van hun partners. Zij hebben bepaalde ambities en zoeken de partij die in hetzelfde straatje past. Wanneer je een goed verhaal hebt en ook kan laten zien wat er aan verduurzaming is gedaan zien de opdrachtgevers je als een vooruitstrevend bedrijf. Hierdoor ontstaat er een soort waardering vanuit de opdrachtgevers. Dit maakt verduurzamen niet alleen goed voor het milieu en besparingen binnen het bedrijf. Het bezig zijn met duurzaamheid is daarnaast ook goed voor je imago.
‘Ik doe het niet uit idealisme om de wereld te redden, maar ik zie het als businesscase. Ik zie de voordelen vanuit het milieu ervan in, maar ik zie ze ook voor mijn bedrijf’
Ook in de toekomst zal de duurzaamheidstrend zich doorzetten. Het is niet alleen dat het moet, verduurzamen is leuk. Je hoeft er niet principieel in te zijn of een groene milieu fanaat te zijn, het is een leuke uitdaging. Zie het als een spel, steeds op zoek naar nieuwe manieren om schoner te kunnen werken. Het is eigenlijk een win-win situatie. Je bespaart er zelf mee, wat voordelig is voor je bedrijf, maar tegelijkertijd draag je een steentje bij aan het milieu. Duurzaamheid is als een trein. De overheid neemt een standpunt in en daarin moet je gewoon mee gaan. Het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling, dat is het eindstation waar we naartoe gaan.