Henk Heerink, deelnemer aan het project Energieneutraal Verbouwen, bewoont een vrijstaande woning uit 1989. Hij heeft zijn woning goed geïsoleerd. Als laatste stap voor het energieneutraal maken van de woning wil hij zijn cv-installatie vervangen door een warmtepomp. Om te weten welk vermogen de pomp moet hebben om zijn woning comfortabel warm te stoken, heeft Henk een warmteverliesberekening laten maken. In de berekening is de luchtdichtheid van de woning ingeschat op basis van het bouwjaar van de woning. Om te kijken of de ingeschatte luchtdichtheid overeenkomt met de realiteit, heeft Henk een blowerdoortest laten uitvoeren (ook bekend als QV10-meting). In het filmpje ziet u hoe zo’n test gaat.
Luchtlekken vinden met een blowerdoortest
Voor de test is een blower – met daaraan gekoppeld een meetmodule – in het kozijn van de voordeur van Henks woning geplaatst. Voorafgaand aan de blowerdoortest werden alle open dak- en geveldoorvoeren en ventilatieroosters afgesloten c.q. dichtgezet en het ventilatiesysteem uitgeschakeld. Ook alle draaiende delen, zoals ramen en deuren, werden gesloten. Vervolgens werd per stap de overdruk in de woning opgevoerd.
Met de blowerdoortest en een aanvullende rooktest die visueel maakt waar de luchtlekken zich bevinden, werden diverse luchtlekken in de woning opgespoord. Onder andere de aansluiting van het kozijn op de muur bleek te kieren. Ook de afdichting van de dakplaat op de muurplaat en de aansluiting van het dakraam op de dakplaat boden ruimte voor verbetering. Dit is terug te zien op het filmpje. De luchtlekken in Henks woning zijn niet uniek, ze behoren tot de meest voorkomende luchtlekken.
Warmteverlies terugbrengen
De meting toonde aan dat de luchtdichtheid van de woning op het niveau ligt waar in de warmteverliesberekening vanuit werd gegaan. Dat is een mooie uitkomst: het na-isoleren is zorgvuldig uitgevoerd. De ervaring leert dat veel woningen minder luchtdicht zijn dan ingeschat. Wanneer de werkelijke luchtdichtheid minder goed is dan de ingeschatte luchtdichtheid, kan een warmtepomp met een hoger vermogen nodig zijn om de woning – ook tijdens een koude periode – goed te kunnen verwarmen.
“Ik hoopte dat het verlies in mijn houtskeletwoning minder groot zou zijn, maar ik weet nu wel waar het verlies zit en kan maatregelen nemen om het verlies te beperken”, aldus Henk. Met het aanbrengen van nieuwe tochtstrips in de kozijnen en het afdichten van naden heeft hij het warmteverlies weten terug te brengen en door de meting weet Henk nu welk vermogen warmtepomp hij kan aanschaffen om zijn woning aangenaam warm te stoken.
Ga je nieuw bouwen of ingrijpend verbouwen en wil je zo min mogelijk verlies van warmte in je woning? Dan is het de overweging waard om een QV-10meting te laten uitvoeren. Geef dit meteen aan bij de aannemer die met de bouw/verbouw van je woning aan de slag gaat. Wil je meer weten over de doorblowertest, neem dan contact met ons op.