‘'Begin met zonnepanelen en werk van daaruit verder'’
.
Sinds 2011 is Alex Nijland de eigenaar van een vrijstaande jaren ‘70 woning in Denekamp. Hij kocht het huis destijds van zijn ouders en wist hierdoor dat er op het gebied van verduurzaming veel te winnen was. Om de woonlasten behapbaar te houden voor een gezin met opgroeiende kinderen bleek investeren in verduurzaming een slimme zet.
Het eerste wat ik in dit huis heb gedaan, was het vervangen van de open haard door een gesloten houtkachel’, zegt Alex. ‘Net zo sfeervol, maar een stuk efficiënter omdat de warme lucht niet rechtstreeks door het rookkanaal verdwijnt. Ik kan er de woonkamer en open keuken prima mee verwarmen. Daarna ben ik me gaan verdiepen in andere mogelijkheden om de energiekosten te drukken. Op de website van de provincie vond ik destijds veel informatie, ook over verduurzamingsubsidies, onder andere voor zonnepanelen. Dat werd mijn volgende stap. Ik liet het dak vol leggen met 24 zonnepanelen met een opbrengst van 6000 kWh en van daaruit ging ik verder.’
Huisgemaakte stroom
Op basis van de verwachte jaaropbrengst van de zonnepanelen zocht Alex uit waar hij de ‘huisgemaakte’ stroom het beste voor kon inzetten. De cv-ketel gebruikte het overgrote deel van het gas voor verwarmen. Daarom kwamen er twee elektrische speksteen kachels voor als de houtkachel niet brandt. De speksteen in dit type verwarming neemt goed warmte op en houdt het lang vast. De warmte wordt langzaam afgegeven, ook als de kachel al is uitgeschakeld. Daarnaast kwam er een luchtwarmtepomp voor extra verwarming.
Voor warm water viel de keuze op een zonneboiler van 100 liter. Het water hierin wordt opgewarmd door een zonnecollector op het dak. Dat gebeurt via een gesloten leidingsysteem met een vloeistof die op zonnige dagen tot wel 90° C kan opwarmen en warmte afgeeft aan het tapwater in de boiler. Een elektrische boiler van 100 liter staat paraat voor de dagen zonder zon.
Vervangen én isoleren
‘Dankzij de zonnepanelen heb ik het gasverbruik fors kunnen verlagen. De cv-ketel is er eigenlijk alleen nog voor bijverwarming op echt koude dagen. Koken doe ik inmiddels ook elektrisch’, legt Alex uit. ‘Tegelijkertijd: minder gas en meer zonne-energie is weliswaar winst, maar minder energieverbruik is natuurlijk nóg beter. Daarom heb ik gezocht naar aanvullende isolatiemaatregelen.’ De woning had al spouwmuurisolatie. De ondervloer kon nog wel geïsoleerd worden met PUR en het platte dak van de uitbouw aan de achterzijde is voorzien van 70 mm PIR platen. Het oude thermopane glas in de ramen is vervangen door HR++ glas. En aan de tuinzijde kwam een serre die de beide zoons van Alex als chillruimte gebruiken als ze bij hem zijn. Extra bijzonder zijn de transparante zonnepanelen die in het dak van de serre zijn aangebracht. Hoewel nauwelijks zichtbaar wekt ook de serre op deze manier energie op.
Subsidies
De subsidieregelingen van de provincie hebben voor Alex destijds zeker een rol gespeeld bij de beslissing om het huis te verduurzamen. Inmiddels zijn deze regelingen vervangen door andere, onder andere door ISDE-subsidies en het afschaffen van btw op zonnepanelen.
Ook zijn er speciale verduurzamingsleningen of hypotheken om maatregelen te helpen financieren. Alex: ‘Laat je hierover goed informeren. En ook isolatiebedrijven en installateurs zijn vaak goed op de hoogte. Ga niet zomaar met de eerste de beste in zee of met de goedkoopste. Vergelijk prijzen, maar kijk ook naar de service die wordt geboden.’
Bewustwording
‘Met isolatiemaatregelen en alternatieve energiebronnen kun je de maandelijkse energiekosten fors verlagen’, aldus Alex. ‘Maar het valt of staat ook voor een groot deel met bewustwording. Mijn ouders hebben mij van jongs af geleerd dat energie, verwarming en warm water niet gratis zijn. Op mijn beurt heb ik dat mijn zoons ook bijgebracht. Deuren achter je dicht doen, niet onnodig lampen laten branden en kort douchen: het maakt heus verschil. Ook heb ik alle lampen vervangen door led, cv-leidingen geïsoleerd en deurdrangers gemonteerd. Laaghangend fruit, maar alle beetjes maken wel degelijk verschil.’