“Ruim vier jaar geleden hebben we onze huidige woning in Wierden gekocht, een vrijstaand huis uit 1972. Een belangrijke reden voor de aankoop was dat alles gelijkvloers is. We wisten dat er wat energiebesparende maatregelen betreft nooit iets aan gedaan was en we realiseerden ons dus terdege wat ons te doen stond. Toen we er in trokken lagen de plannen klaar.” Aldus Richard Kuipers, die sinds 2013, samen met zijn vrouw Ans, van zijn pensioen geniet.
“Na een reeks van maatregelen de afgelopen jaren is ons gasverbruik teruggebracht van ongeveer 2.000 tot 1.100 kuub, dus bijna een halvering, en het elektriciteitsverbruik is omlaag gegaan tot nagenoeg een zesde van de beginstand, van zo’n 4.000 tot 650 kwh. Ofwel een aanzienlijke besparing.”
Begin met goed isoleren
“Gelukkig was het relatief eenvoudig om deze woning te verduurzamen, om alles grondig aan te pakken,” vervolgt Richard. “De maatregelen die we genomen hebben, zijn de aanleg van vloerverwarming, een grondige dakisolatie, het vervangen van de ramen door driedubbel isolatieglas, muurisolatie en waar het ook maar mogelijk was het vervangen van de traditionele lampen door LED-verlichting. Verder hebben we zonnepanelen laten installeren, waarmee we ook een aantal nieuwe infrarood-verwarmingspanelen, die een heel comfortabele warmte geven, voorzien van stroom. We hebben nog wel een gasketel, maar die zullen we later nog vervangen door een elektrische ketel. Voorlopig nemen we nog geen warmtepomp, want die zijn nog te duur en niet voldoende doorontwikkeld.” Richard voegt er nog aan toe dat je vooral moet beginnen met isolatie en de voor de hand liggende praktische dingen niet moet vergeten, zoals de deuren achter je dicht doen en de thermostaat lager zetten. “Maar zorg ook voor frisse lucht, dat is heel belangrijk.”
Investeringen die zich lonen
“Alle energiebesparende maatregelen hebben geleid tot meer gemak en comfort en zeker ook tot een aanzienlijke besparing, waardoor we maandelijks echt meer te besteden hebben. En natuurlijk kosten alle maatregelen geld, maar daarvoor geldt dat je verder moet kijken dan je neus lang is. Je moet niet bang zijn en het aandurven. Je kunt namelijk veel verdienen met energiebesparende maatregelen, dat levert meer op dan wanneer je je geld op de bank laat staan. En voor onze situatie geldt dat we de investeringen in nog geen vijf jaar hebben terugverdiend.” Als tip geeft Richard nog mee om niet te lang te wachten met de aanschaf van zonnepanelen, omdat de salderingsregeling van de overheid wordt afgebouwd vanaf 2023. Die regeling houdt in dat het overschot aan stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt, terug wordt geleverd aan de energieleverancier en wordt verrekend met de stroom die wordt afgenomen.
Een schonere wereld
Richard: “Ik ben er een groot voorstander van dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en dat we met ons allen streven naar zo veel mogelijk afname van CO2-uitstoot om verder opwarming van de aarde tegen te gaan. Ik ben een positief denkend mens en ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is. Ik geloof zeker in een betere en schonere wereld. Ik sta om die reden ook positief tegenover duurzame vormen van energie zoals windmolens, mits die op de juiste plekken worden gebouwd. We moeten nu de juiste beslissingen nemen om de wereld ook voor volgende generaties leefbaar te houden. Daar doen we het toch voor?”
Meer informatie
Neem contact op met Energieloket Wierden