Arnaud Jansen woont met vrouw en vier kinderen - twee jongens van 12 en 7 en een meisjestweeling van 10 jaar – in een jaren ‘20 woning aan de Vrijburglaan in Overveen. Ze kwamen er drie jaar geleden te wonen en hebben toen meteen de woning gedeeltelijk verbouwd. Ruim een jaar geleden is er opnieuw verbouwd. In het interview vertelt hij wat en hoe.
Terugblik op de eerste informatieavond in het gemeentehuis van Bloemendaal, waar Arnaud aanwezig was: “Ik vond het een erg interessante avond en heb toch ook weer nieuwe dingen gehoord, terwijl ik dacht dat ik al wel alles wist. Onder meer het verhaal over de PVT-panelen was nieuw voor me.”
Hij vertelt over hun huis: “Wij hebben hier weinig dakvlak op het zuiden en ik wil dit dak graag misschien gaan benutten voor PVT-panelen. Ik ben al heel lang aan het nadenken over wat ik daar het beste kan doen: “Een zonneboiler in combinatie met zonnepalen…?” “De PVT-panelen zijn, denk ik, een mooie manier om het te combineren en dan kan ik het hele dak volleggen. Ik ga me daarin verdiepen de komende tijd.”
Arnaud vertelt dat mensen vaak schrokken als hij vertelde hoe hoog hun gasverbruik was toen ze net aan de Vrijburglaan waren komen wonen. Hij vertelt zeer opgetogen dat hun gasverbruik inmiddels met een kwart naar beneden is gegaan, vergeleken met de eerste periode in het huis.
De belangrijkste reden voor het hoge verbruik was de buitendeur die zonder hal, in het midden van de woonkamer uitkwam. Arnaud licht toe: ”Elke keer als de voordeur open ging, voelde je de kou van buiten naar binnen slaan. Daar is daar nu een halletje gekomen, waardoor de koudeval wegblijft en dit levert meteen een enorme energiebesparing op!”
In het eerste jaar - nu drie jaar geleden - heeft Arnaud zelf de derde verdieping geïsoleerd met EPS-platen met, op advies van een aannemer, gipsplaten ertegenaan. Aan beide kanten zit zilverfolie en de koudebruggen zijn eveneens goed dichtgemaakt. Ook isoleerde hij de vloer van deze verdieping, met het oog op geluidsisolatie. Dat werkt allemaal erg goed.
Ongeveer anderhalf jaar geleden is de spouw helemaal geïsoleerd met EPS-parels. En inmiddels is er overal HR+++-glas geplaatst. De benedenverdieping is nu bijna helemaal optimaal geïsoleerd. Arnaud vertelt: “Het laatste wat we er nog willen doen is vloerisolatie. Ik denk aan steenwol. Dat is een hele klus en misschien doe ik dat ook nog wel zelf.”
Het leven van een doe-het-zelver gaat niet altijd over rozen… Arnaud is de afgelopen week begonnen met het isoleren van de zolderkamers: “Dat is voor het laatst gedaan in de jaren ‘80 en zit vol met koudebruggen. Dus ik ga dat nu helemaal goed isoleren. Een ongelukje met de cirkelzaag afgelopen week zorgde ervoor dat ik de top van mijn duim heb beschadigd. Daar zit nu dus een groot verband omheen...”
Over zelf klussen
“Als je een beetje handig bent, kun je best veel zelf doen. Dat realiseren veel mensen zich niet. Maar isoleren, bijvoorbeeld, is echt best eenvoudig. Het neemt wel veel tijd in beslag: je moet je spullen halen, je moet het uitvoeren, maar je moet het vooral ook leuk vinden en het scheelt heel veel geld. Het materiaal is vaak niet zo duur, maar je spaart zeer veel arbeidsloon uit!”
Op de vraag of hij alle informatie kon vinden die hij nodig had, antwoordt hij:
“Dat is wel een punt ja, er is zo veel informatie en daar wordt je helemaal gek van. Voor mijn gevoel is er nergens echt onafhankelijk advies te krijgen. Dat vind ik best lastig, wat moet ik nu doen..? Ik ga nu een bedrijf laten komen dat voor een vriend van mij een klus heeft uitgevoerd waar mijn vriend heel tevreden over is.”
“Ik heb ze gevraagd geen moderne roosters te plaatsen in de muren naar de kruipruimtes toe, maar om in plaats daarvan de oude te gebruiken. Dat hebben ze toen gedaan. Daar is iets extra’s voor gedaan en ze hebben iets nieuws bedacht, dat was extra service die ik erg waardeer.”
“Door de spouwmuurisolatie ging ons gasverbruik omlaag met ongeveer 500 kuub. We zijn tijdens de verbouwing wel het huis uit gegaan voor een aantal weken, om geen last te hebben van de werkzaamheden.”
Verbouwen voor het comfort en om van het gas af te raken
"Het comfort was voor ons heel belangrijk om de verbouwingen te plegen."
"Mijn vrouw vindt het ook belangrijk om onafhankelijk te worden van gas. We hebben nu nog radiatoren en daarnaast gebruiken we een kachel. We hebben gekozen voor een houtkachel die een katalysator heeft, die ervoor zorgt dat de lucht die wordt uitgesloten extra schoon is.”
Koken doet het gezin niet meer op gas: “We koken nu op inductie. We hadden eerst gas en een inductieplaat, maar we hebben nu gekozen voor inductie dat werkt met een magnetische spoel. Dit bevalt ons erg goed."
"Omdat we over gaan op elektrisch willen we nu wel graag zonnepanelen. We hebben een dubbele meter, zodat we ons verbruik goed kunnen monitoren.”
Jong geleerd..?
En de jonge gezinsleden, zijn die ook duurzaam bezig? “De kinderen corrigeren de ouders als het gaat om het uitzetten van de kraan bij het tandenpoetsen. Via de school krijgen ze veel informatie over de klimaatproblematiek en wat we daar zelf aan kunnen doen. We eten twee keer in de week vlees en als het kan wel altijd biologisch."
"Dat proberen we zelf ook wel aan hen mee te geven. 'Het doorgeven van een goede aarde aan onze kinderen en ook weer aan hun kinderen', dat vind ik wel belangrijk. Comfort en financieel gewin zijn belangrijk, maar voor mij niet de belangrijkste motivatie!”
Wat is je volgende stap?
“Ik wil naar aanleiding van het project Duurzaam Bloemendaal samen met de buurman een volgende stap zetten, afhankelijk van de collectieve inkoopacties die zullen worden opgezet. We hebben altijd veel contact over klussen en doen allebei veel zelf.”