Nieuwleusen – In 2018 hield de gemeente Dalfsen een warmteactie. Deelnemers konden subsidie krijgen als zij een duurzaam warmteapparaat aanschaften. Alex Brinkman kocht een pelletkachel. Dat smaakte naar meer, want hij heeft nu twee pelletkachels en is bezig met het aansluiten van een warmtepomp. Zijn doel is om helemaal gasloos te wonen. Op 29 oktober en 5 november doet Alex mee met de Nationale Duurzame Huizenroute, zodat iedereen kan zien hoe hij zijn woning duurzaam verwarmt.
De woning van Alex Brinkman is gebouwd in 1972. Destijds waren de eisen voor isolatie een stuk minder dan nu het geval is. Alex kreeg zijn woning dan ook nooit echt volledig warm. “De woonkamer en keuken gingen wel, maar de rest van het huis bleef koud”, vertelt Alex. Daarnaast viel de cv-ketel uit door de warmte van het koken. “Dat was niet heel comfortabel”, zegt hij. Daarom gingen ze op zoek naar een manier om de woning extra te verwarmen.
Pelletkachel
Het ging in eerste instantie dus om een extra warmteapparaat, naast de cv-ketel. Na onderzoek kwam hij uit op een pelletkachel. Die kon hij in 2018 met subsidie van de gemeente Dalfsen kopen. De pellets die Alex koopt zijn van duurzaam geproduceerd resthout.
Het gebruik van de pelletkachel is intensiever dan een normale cv-ketel. Alex gebruikt ongeveer 70 zakken van 15 kilo per jaar. Wel is het goedkoper dan toen hij nog volledig op aardgas zijn woning verwarmde. Door het verschil in kosten voor de pelletkachel met de traditionele cv-ketel en de fijne warmte die het afgeeft, heeft Alex nog een pelletkachel gekocht. Nu verwarmt hij alleen nog het douchewater met de cv-ketel. “We zijn nu zover dat we bijna van het gas af kunnen”, laat Alex weten.
Isolatie en mechanische ventilatie
Dat ze bijna van het aardgas afkunnen, komt niet alleen door de pelletkachels. Ook heeft Alex isolatiemaatregelen genomen: vervangen van enkelglas, isolatie van het dak (vanuit de binnenkant), de spouwmuur en kruipruimte en tochtstrippen aanbrengen.
Met een warmtecamera bekeek hij de woning. Dat bracht nog wat ‘lekkages’ aan het licht. Zo bleken een deur en enkele klepramen niet goed te sluiten, waardoor er veel warmte verloren ging. Dat gaf aanleiding om alle kieren te dichten. Om goed te blijven ventileren is er mechanische ventilatie aangelegd.
Met warmtepomp helemaal gasloos worden
Tijdens het interview in augustus was Alex bezig met het aanbrengen van een boiler in combinatie met een warmtepomp. De status nu, eind oktober: “de warmtepomp is helaas pas eind dit jaar leverbaar. De aansluiting op de warmteterugwinunit (WTW) is klaar, ook het boilervat met warmtewissel-spiraal is geplaatst.”
Als de warmtepomp straks is aangesloten, is de woning volledig van het aardgas af. De pelletkachels zijn dan nog wel in gebruik. Dat betekent dus dat er straks meerdere systemen naast elkaar werken en dat vindt Alex wel mooi. “Kijk, als er één kapot gaat, dan is het niet direct een financiële ramp”.
Gratis energieadviesgesprek
Wil je weten wat er mogelijk is in je woning? Vraag dan een gratis energieadviesgesprek aan.