Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Op het moment dat je jouw CO2-voetafdruk kunt verminderen, moet je dat gewoon doen"

Adrie Spruijt uit Bodegraven-Reeuwijk


Adrie Spruijt woont in een nieuw gebouwd huis uit 2011 aan de Reeuwijkse plassen. Met een volledig duurzaam, nul-op-de-meter huis, een elektrische auto voor de deur, een grote moestuin en een elektrische sloep als volgende project, is Adrie met recht een duurzame doener pur sang. In huis heeft Adrie onder meer volledige isolatie, zonnepanelen, gebalanceerde ventilatie, driedubbele beglazing en een modulerende warmtepomp. 

Een hele mond vol, al deze maatregelen. Wat is de belangrijkste reden voor jou om te kiezen voor een volledig duurzaam huis?

"We zijn met teveel mensen op de wereld en we zullen onze CO2-voetafdruk, en alles wat daarmee samenhangt, drastisch moeten verlagen. Op het moment dat je daar een bijdrage aan kan leveren, moet je dat gewoon doen. Daarnaast levert het ook gewoon geld op als je op de lange termijn rekent. Voordat we hier woonden, woonden we in een wat ouder huis dat aan twee kanten ingebouwd lag. Toen was ik ook al wel bezig met duurzame maatregelen, maar toen was het voornamelijk beperkt tot energiebesparing in de vorm van isolatiemaatregelen en dubbel glas. Mijn vrouw en ik namen toen het besluit, als we een nieuw huis gaan bouwen, gaan we het meteen goed en volledig duurzaam doen. Een beslissing waar ik absoluut geen spijt van heb."

Hoe ben je begonnen?

"Ik heb het idee zelf bedacht en ook voornamelijk zelf uitgedokterd, samen met een architect die pro-duurzaamheid is. Ook ben ik in 2011 bij een Duitse huizenbouwer geweest. Dat is een bouwer die hele huizen levert en heel erg voorop loopt in de ‘energiewende’ en duurzaamheid. Ik heb goed naar hem geluisterd en een paar dingen onthouden: 1. Een kelder is niet zo handig als je een laag energieverbruik wilt hebben. 2. Kierdichtheid is heel belangrijk. 3. Denk aan 3-laags glas 4. De RC-waarde, het isolerend vermogen van een constructie: oftewel hoeveel warmte houd je binnen, heeft grote invloed op de kosten. Ze hebben daar wat proefberekeningen van gemaakt."

"Met bovenstaande aspecten heb ik rekening gehouden en het huis is nu dus volledig kierdicht. Om geen tochtgat te hebben zit er bijvoorbeeld geen brievenbus in de deur. Die staat los buiten. Verder zijn de deuren en kozijnen vrij dik, omdat er driedubbel glas in zit. Maar wat maakt dat uit? Het levert ons veel comfort op en we kunnen nu eenvoudig gecontroleerd ventileren. Tijdens de bouw hebben we veel aandacht besteed aan gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Er zijn dikkere pijpen gebruikt dan standaard is en het gevolg is dat we geen geruis horen. Ook verwarmt de afgezogen lucht de verse lucht voor, waardoor het warmteverlies beperkt is."

Kun je wat meer vertellen over de warmtepomp?

"Het belangrijkste bij een warmtepomp vond ik van tevoren al, dat we een systeem zouden vinden waarbij we niet zouden hoeven bijstoken. Ik ben vervolgens gaan zoeken op leveranciers en heb deze wens aangegeven. Uiteindelijk kwam ik bij NRGTEQ terecht, een bedrijf met slimme, modulerende warmtepompen. Dat wil zeggen dat de pomp zich aanpast aan de energievraag: bij veel vraag kan hij harder werken en als er geen vraag is, gaat hij automatisch uit. Het werkt perfect!"

Wat heb je geleerd tijdens het bouwproces? 

"Tijdens het bouwproces hebben we wel een aantal dingen bijgesteld. We waren bijvoorbeeld met de fundering bezig en we zagen dat het een spreekwoordelijk zwembad zou worden onder het huis in de kruipruimte. Er lag wel schuimmateriaal, maar de aannemer en ik werden het snel eens dat het niet voldoende was. Dat is opgelost door de kruipruimte compleet te vullen met schelpen. Je kan er dus niet meer in kruipen, maar dat is niet nodig omdat er geen essentiële leidingen onder het huis lopen."

Kun je een indicatie geven van de investering? 

"Tijdens de bouw heb ik ongeveer 40.000 euro extra geïnvesteerd door deze duurzame maatregelen erin te integreren. Daarbij is het dus van belang om te beseffen dat het huis volledig ‘af’ is op duurzaam gebied. De voornaamste kosten zaten in de zonnepanelen en de warmtepomp. De zonnepanelen heb ik nu ongeveer al terugverdiend, want het huis is in 2011 gebouwd en na 6 à 7 jaar heb je dat er wel uit gehaald. Daar komt bij dat ze ook nog minimaal 25 jaar blijven liggen en daarna loopt het rendement misschien een beetje terug, maar dan heb je het over minimale hoeveelheden. Wat de warmtepomp betreft, de pomp zelf kostte 8000 euro. Het had iets goedkoper gekund, maar ik wilde dus graag een slimme pomp met een wat hoger vermogen (8 kW). Het is een technologie die nu nog relatief duur is, maar ik denk dat dat snel goedkoper gaat worden."

Heb je nog tips?

"Mijn belangrijkste tip is om het integraal te bekijken. De ene maatregel die je in huis neemt, heeft namelijk weer invloed op de andere maatregel. Alles hangt in huis met elkaar samen, dus daarom is het optimaal om aspecten ook integraal aan te pakken. Als je toch gefaseerd aan de slag gaat, wees je dan bewust dat je maatregelen consequenties hebben op andere aspecten in je huis. Een warmtepomp is natuurlijk een goed voorbeeld. Deze werkt alleen optimaal als je niet hoeft bij te stoken en dat kan alleen als je goed hebt geïsoleerd en voldoende capaciteit hebt. Verder wil ik graag zeggen: bekijk dingen op lange termijn en besef dat duurzame maatregelen ook invloed hebben op de waarde van je huis. Dat speelt nu nog minder, maar ik denk echt dat het energielabel van je huis in de toekomst een grote invloed gaat hebben op de waarde van huizen. Alle reden dus om nu wat extra te investeren! En als je dan echt een eerste stap wilt horen: begin met zonnepanelen."

Woning informatie
  • Bouwjaar: 2011
  • Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
  • Type woning: Nul op de meter
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € 40.000
Getroffen maatregelen:
  • Volledige isolatie, Zonnepanelen, Vervangen van beglazing, Warmtepomp