App met Zepp op nummer: 06 45 45 11 88
 

Helpdesk

Klik hier voor gratis en onafhankelijk advies
Home Woningkwaliteit meten Warmteverlies meten

Warmteverlies meten

In veel verouderde woningen gaat zonder dat veel mensen het merken vaak onnodig veel warmte verloren. Deze warmteverliezen kunnen op zeer veel verschillende plekken in uw woning aanwezig zijn. Met behulp van zogenaamde infraroodfoto's kunnen onvermoede energielekken in een woning worden opgespoord en vervolgens door middel van adviezen van thermografen worden voorkomen. Een ander benaming voor het maken van infraroodfoto's is ook wel thermografie.

 


Wat is infrarood?

Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum. De energie die infrarood bevat wordt geabsorbeerd door het voorwerp waar het op valt, hierbij wordt die energie omgezet in warmte. Hoe warmer een bepaald voorwerp of een bepaald object is, des te meer infrarood het uitzend. Dit geldt ook voor het maken van infraroodfoto's van een woning. Op plekken waar veel warmte verloren gaat straalt de woning meer infrarood uit dan op plekken waar weinig warmte verloren gaat. Het verschil in de hoeveelheid infrarood die wordt uitgestraald  is terug te zien in de infraroodfoto's. 

 

Wat zegt een infraroodfoto precies?

Infraroodfoto's laten zien op welke plekken in uw woning veel warmte verloren gaat. Op die plekken waar veel warmte verloren gaat is dus veel infrarood aanwezig. Deze warmteverliezen kunnen een aantal belangrijke oorzaken hebben. Op de foto links ziet u een woning met enkel glas. Op de foto is te zien dat de meeste warmte verloren gaat bij het enkel glas. De kleurenbalk onder aan de infraroodfoto geeft de temperatuurschaal aan. De blauwe kleur geeft in dit geval aan dat er weinig infrarood is en dat er dus weinig warmte verloren gaat. De rode en witte kleur geeft aan dat er veel infrarood is en dat er dus veel warmte verloren gaat. 

 


Wat kan ik allemaal doen met mijn infraroodfoto's?
Er zijn een aantal bedrijven die naast het maken van infraroodfoto's ook een rapport opstellen met maatregelen die u kunt treffen om de warmteverliezen te beperken of te vermijden, dit wordt gedaan door zogenaamde thermografen. Deze thermografen analyseren eerst de foto's en geven vervolgens advies. Wij adviseren u om  infraroodopname te laten analyseren door level I gecertificeerde thermografen. 

 

Wanneer is het verstandig om een infraroodopname van mijn woning te laten maken?
Een infraroodopname van uw woning laten maken hoeft niet alleen verstandig te zijn als u woonachtig bent in een verouderde woning. Ook nieuwbouwwoningen kunnen, bijvoorbeeld door gebreken van de aannemer, te maken hebben met warmteverliezen. U kunt er ook voor kiezen om infraroodfoto's te laten maken vóórdat u uw woning heeft laten isoleren en vervolgens nádat uw woning is geïsoleerd. Op deze manier kunt u goed het verschil zien en de grote voordelen die spouwmuurisolatie hebben. 

 

Vraag hier een offerte op!
Realisatie door MindProductions.nl