App met Zepp op nummer: 06 45 45 11 88
 

Helpdesk

Klik hier voor gratis en onafhankelijk advies
Home Woningkwaliteit meten Tochtverlies meten

Tochtverlies meten

Zonder dat u het ziet verliest een woning vaak veel warmte door de naden en kieren in uw woning. Met name bij nieuwbouwwoningen met betrekking tot luchtdichtheid worden de eisen steeds strenger. Een goede luchtdichtheid van een woning garandeert op lange termijn een optimaal binnenklimaat en de juiste werking van de verwarming- en ventilatievoorzieningen. U kunt tegenwoordig de luchtdruk en het tochtverlies  meten met een blowerdoortest. Daarnaast kunt u hiermee ook meten of een woning voldoende luchtdicht gebouwd is. Wat een blowerdoortest precies is en hoe het precies in zijn werk gaat kunt u hieronder verder lezen. 
 

Wat is een blowerdoortest precies?
In de inleiding werd het al kort toegelicht. Een blowerdoortest wordt uitgevoerd om te meten hoe luchtdicht een woning precies is. Hierbij worden tevens bestaande luchtlekken opgespoord en geanalyseerd.


Kan ik zelf een blowerdoortest doen?
Nee, de blowerdoortest wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. 

 

Hoe gaat een blowerdoortest in zijn werking?
Om de juist resultaten te krijgen wordt voordat de blowerdoortest wordt uitgevoerd eerst de luchtkanalen en rookgasafvoeren dichtgezet. Dit zijn namelijk openingen die niet meetellen in de resultaten van de blowerdoortest. Als de luchtkanalen en rookgasafvoeren zijn dichtgezet wordt vervolgens tussen één van de deurkozijnen een frame met daarin een ventilator gemonteerd (zie foto rechts). Deze ventilator zorgt voor een kunstmatige winddruk in de woning. Door deze winddruk kan de luchtdichtheid in de woning gemeten worden. 

 

De ventilator wordt aangesloten op een luchtdrukmeter. Deze meet zowel de luchtdruk van de woning als van de ventilator. Middels een computer wordt vervolgens de luchtdichtheid van de woning bepaald.

 

Wat zeggen de resultaten van een blowerdoortest?
De resultaten van de blowerdoortest geven de luchtdichtheid van een gebouw aan. Dit wordt uitgedrukt in luchtverplaatsing in m3 per uur bij een drukverschil van minimaal 50 pascal. Pascal is de eenheid voor druk en wordt gedefinieerd als de kracht die één newton uitoefent op één vierkante meter.

 

De luchtdoorlatendheid van een gebouw wordt aangeduid met qv10. Met de qv10 bedoeld men de luchtvolumestroom (qv) die er ontstaat via openingen tussen de diverse bouwdelen (in de schil) bij een drukverschil van 10 pascal. Dit wordt uitgedrukt in dm3/s of in m3/s.

 

Bij nieuwbouw mag de luchtdoorlatendheid conform het bouwbesluit niet meer bedragen dan 200 dm3/s bij een gebouwinhoud van 500 m3. 

Vraag hier een offerte op!
Realisatie door MindProductions.nl