App met Zepp op nummer: 06 45 45 11 88
 

Helpdesk

Klik hier voor gratis en onafhankelijk advies
Home Woningkwaliteit meten Luchtkwaliteit meten

Luchtkwaliteit meten

Wat veel mensen nog niet weten is het feit dat de luchtkwaliteit in de woning een zeer belangrijk aspect is om te zorgen voor een goed en gezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit komt nog bij te veel woning voor. Dit betreft zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Een gezond binnenklimaat is zowel belangrijk voor uw gezondheid als voor  de gezondheid van andere in uw woning. Een aantal gevolgen van een slecht binnenklimaat kunnen zijn:

 

  • Schade aan de luchtwegen;
  • Irritaties op de huid;
  • Hoofdpijn;
  • Verkoudheid;
  • Allergieën;
  • Schimmels.

 

De kwaliteit van de woning is afhankelijk van de hoeveelheid vocht of "droge" lucht in de woning. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het wassen, douchen, koken en het aantal personen in een ruimte.

 

Hoe kan ik de luchtkwaliteit van mijn woning meten?
U kunt de luchtkwaliteit in uw woning meten met speciaal daarvoor ontwikkeld apparatuur. Het eerste meetapparaat dat u kunt gebruiken is een CO2 meter. Zoals het woord eigenlijk als zegt kunt u met dit apparaatje het CO2 gehalte in een verblijfsruimte meten. Deze CO2 meter waarschuwt u op het moment dat het CO2 gehalte in uw woning niet voldoende is. Te veel CO2 kan zorgen voor concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid of problemen bij de ademhaling. Op het moment dat het CO2 gehalte onvoldoende is, dient er actie ondernomen te worden. U kunt dit doen door voldoende te ventileren in de (verblijfs)ruimte. Het aanschaffen van een CO2 meter zorgt niet direct voor actie maar een te hoog CO2 gehalte geeft wel aan dat er actie ondernomen dient te worden.

 

Een andere meetapparaat om de luchtkwaliteit in de woning te meten is met een luchtvochtigheidsmeter (ook wel hygrometer genoemd). Dit apparaatje zorgt er voor dat u de relatieve vochtigheid in uw woning kunt meten. Te veel vocht kan voor vocht en schimmelvorming in de woning zorgen. Tegenwoordig worden vaak de elektronische hygrometers gebruikt. Bij de elektronische hygrometer kunt u op een simpele manier op een display de relatieve vochtigheid in een ruimte meten. 

 

 

Hoe weet ik of de luchtkwaliteit in mijn woning goed is?
Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor de gezondheid. Op het moment dat de luchtvochtigheid ongeveer boven de 65% komt is de kans op schimmels en vochtplekken in de woning een stuk groter. Een goede luchtvochtigheid zit ongeveer tussen de 40% en de 60%. Er zijn luchtvochtigheidsmeters die u een seintje geven op het moment dat de luchtvochtigheid onvoldoende is. 

 

Het CO2 gehalte wordt aangegeven met ppm, dit staat voor partes/deeltjes per miljoen. In huis is een CO2 gehalte van 800 ppm prima voor ruimtes die als verblijf zijn bedoeld. Bij een CO2 gehalte van circa 1.200 ppm is ventileren wel degelijk noodzakelijk.

Realisatie door MindProductions.nl