Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Duurzame alternatieven voor een CV-ketel

Geplaatst op Vrijdag 19 Juni 2020 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 1 second

Wat doe je als jouw CV-ketel aan vervanging toe is?

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om direct een nieuwe CV-ketel aan te schaffen als de oude aan vervangen toe is. Overweeg de duurzame alternatieven zoals een (hybride) warmtepomp of de all-electric oplossing (100% aardgasvrij). Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket helpt je verder met gratis en onafhankelijk advies bij het maken van de juiste keuze voor jouw woonsituatie.

In dit bericht wordt kort uitgelegd welke mogelijke oplossingen er zijn. Heb je behoefte aan gratis advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Of neem een kijkje op www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie over; energiebesparende maatregelen, subsidies, financieringen, lokale acties/initiatieven en lokale uitvoerende bedrijven.

1.Hybride oplossing

Een veelvoorkomende (tussen)oplossing is de hybride warmtepomp. Hierbij wordt de hybride warmtepomp gecombineerd met een HR-ketel als naverwarmer. Hierdoor bespaar je al snel 50% op je gasverbruik. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en de HR-ketel ondersteunt de warmtepomp op de koudere dagen, wanneer het rendement hoger is dan die van de warmtepomp. Ook neemt de HR-ketel het warmtapwater voor haar rekening. Hierdoor is geen voorraadvat warm water nodig.

2.All-electric oplossing (100% aardgasvrij)

Vroeg of laat moet elke woning van het aardgas afgesloten worden. Eén van de mogelijkheden is een all-electric warmtepomp installeren. Een all-electric warmtepomp zet elektrische energie om in warmte en maakt het daarmee mogelijk om jouw woning aardgasvrij te verwarmen. Er zijn meerdere soorten all-electric warmtepompen en niet iedere woning voldoet aan de randvoorwaarden om een warmtepomp te plaatsen. Om het systeem volledig duurzaam te maken, kunnen er zonnepanelen geplaatst worden om de stroom op te wekken die de warmtepomp nodig heeft. Neem een kijkje op onze website (www.duurzaambouwloket.nl) voor meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen en de randvoorwaarden waar een woning aan moet voldoen.

3. Een nieuwe HR-ketel kopen of huren

Heb je het geld (nog) niet om een warmtepomp aan te schaffen of wordt er op den duur een warmtenet aangelegd in jouw wijk en wil je daarop aansluiten? Dan is het geen verkeerd idee om een HR-ketel te huren of te kopen als tussenoplossing.

Subsidie beschikbaar!

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt een subsidie voor o.a. warmtepompen aan voor zowel particulieren en zakelijke gebruikers. Meer informatie over deze subsidieregeling en andere subsidie- of financieringsregelingen vindt je via www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente