Een moderne Bloemendaalse villa verwarmt met aardwarmte
Geplaatst op Vrijdag 3 Juni 2016 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 3 seconden
Interview met: Stephanie Elzinga.
Interviewer: Carlinde Adriaanse
Locatie: Nieuwe villa in Duin en Daal, Bloemendaal.
In 2008 en 2009 hebben Stephanie en haar partner hier het oude huis gekocht, maar dit laten slopen en op het perceel onder architectuur een groot nieuw huis laten bouwen. De uitdrukkelijke wens daarbij was om meteen duurzame maatregelen te nemen en daar zijn indertijd de installateurs ook op uitgekozen.
Stephanie: “Criterium bij de keuze voor de installateur was dat hij oog had voor groene oplossingen en daar ook kennis van had. We hebben toen o.a. gekozen voor een warmtepomp waarvoor 12 boringen zijn uitgevoerd op 80 meter om de aardwarmte te kunnen benutten voor de opslag in grote boilers. Dit zorgt ervoor dat het water met de aardwarmte tot 40 hooguit 45 graden wordt verwarmd, wat ideaal is voor vloerverwarming in huis. Door het hele huis hebben we zo vloerverwarming aangelegd en is er nergens een radiator geplaatst.”
Stephanie vervolgt: “Voor douchewater is de aardwarmte niet geschikt. Om te kunnen douchen heb je water nodig dat verhit is geweest tot meer dan 65 graden om het risico op legionella uit te sluiten. Om die reden hebben we voor het opkrikken van het douchewater van 40 graden tot 65 graden toch een HR-ketel geïnstalleerd. Dat kon toen nog niet op een groenere manier.”
Carlinde: “Voor een klein deel van de energievoorziening in de woning wordt dus gebruik gemaakt van gas?
Stephanie: “Ja, behalve voor de HR-ketel wordt gas gebruikt voor twee gashaarden die nodig zijn om in de winter soms even bij te verwarmen.”
Verder heeft het gezin een warmtecirculatiesysteem dat ervoor zorgt dat waar dan ook in huis binnen 5 tellen warm water is. Dit lijkt een kostbare en niet groene oplossing, maar omdat de buizen van het systeem goed geïsoleerd zijn, kost het weinig energie om de temperatuur van het water door het systeem hoog te houden. Voordeel daarbij is dat bijvoorbeeld de kraan van de douche niet eerst een paar minuten open moet staan voordat het water warm genoeg is.Op het dak staat een ‘groene’ airconditioning. De beweging van de ronddraaiende schoepen levert energie op waarmee de luchttemperatuur in huis wordt gekoeld. In de winter is het andersom en wordt op deze manier juist warme lucht geproduceerd.
Carlinde: “Zijn bij de bouw ook duurzame materialen gebruikt?”
Stephanie: “De bouwmaterialen die zijn gebruikt zijn niet persé duurzaam. We hadden indertijd nog niet genoeg vertrouwen in bijvoorbeeld de toepassing van leem in de weersomstandigheden in Nederland. Tegenwoordig zijn er wel meer duurzame isolatiematerialen bijvoorbeeld.”
In haar werk begeleid Stephanie (ver-)bouwprojecten. Ze vertelt: “Ik merk dat als mensen er de ruimte voor hebben in hun tuin, ze steeds vaker kiezen voor een warmtepomp en dat ze als hun dak er geschikt voor is, zonnepanelen aanschaffen.” Nu heeft ze zelf voor haar eigen woning geen tijd en geen aanleiding om met nieuwe verduurzamende maatregelen bezig te zijn. In haar werk is het toepassen van isolatieglas met behoud van kozijnen steeds meer een betaalbare optie. Stephanie: “De keuze in glas is de afgelopen jaren ruimer geworden. Opties zijn nu niet alleen maar het Ruysdaalglas of het DaVinci glas wat beide erg duur is, maar ook dubbel gelaagd glas met de roedes erop geplakt wat goedkoper is en evengoed een hoge isolatiewaarde.”
Tips die Stephanie heeft voor mensen die duurzame maatregelen in hun woning willen nemen:
“Ik denk dat mensen veel meer moeten gaan kijken naar Led -verlichting. Ik verdiep me er nu in om te kijken welke led-lampen er passen in de bestaande armaturen. De duurdere merken lopen daarin vooruit, zoals Osram en Philips etc. De levensduur van Led-verlichting is tegenwoordig 25 jaar gegarandeerd, ook zelfs voor dim-bare lampen. Die ontwikkeling gaat nu wel snel.”
- Warmteverlies voorkomen met dakisolatie aan de binnenzijde: Zo pak je het aan
- Wist je dat - Leidingisolatie
- Nationale Klimaatweek 2024 - Dit is wat jij kan doen!
- Wist je dat - Wereld Bespaardag
- De Nationale Duurzame Huizen Route: laat je inspireren door je buren!
- Nacht van de Nacht – Ervaar de nacht!
- Duurzaam Bouwloket in het NOS journaal!
- Zo bespaar je energie met je elektrische apparaten!
- Dag van de Duurzaamheid 2024!
- Wist je dat - Slimme thermostaten